Денисова очікує передачі Україні дев’ятьох цивільних полонених з ОРДЛО

 

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денисова заявляє, що з боку ОРДЛО у односторонньому порядку Україну передадуть дев’ятьох осіб, і вважає, що процес може розпочатися сьогодні-завтра.

Про це вона заявила під час брифінгу в середу, 20 січня, на КППВ “Золоте” в ході офіційного візиту на Донбас.

“Нам відомо, що вже знаходяться у СІЗО в Луганську троє осіб, яких готують на передачу, і в Донецьку у СІЗО – 6 осіб. Їх зараз годують, миють, надають їм медичну допомогу, надають їм охайного вигляду. І я думаю, що сьогодні ввечері або завтра зранку їх передадуть через такий маршрут: Луганськ – Донецьк – Ростов-Дон (мається на увазі Ростов-на-Дону – Н.) – Мінськ і Київ. Тобто, ми в очікуванні”, – уточнила Денисова.

Вона зауважила, що не може назвати прізвища цих людей.

“Як тільки вони будуть передані, будуть прізвища і будуть зрозумілі їхні статуси”, – поінформувала Денисова.

Станом на вечір середи, 20 січня, окупаційні адміністрації та підконтрольні їм ЗМІ не повідомляють про старт обміну.

Як інформувала “Новинарня“, раніше стало відомо, що сепаратистські угруповання “ЛНР” і “ДНР” готові напередодні Водохреща передати українській стороні за посередництва кума Путіна Віктора Медведчука деяких цивільних громадян України, незаконно утримуваних в місцях позбавлення волі на території ОРДЛО.
Наміри сепаратистів привітав глава української делегації в Тристоронній контактній групі Леонід Кравчук. Водночас Кравчук заявив, що приватна особа (Медведчук) не має втручатися в питання міжнародного регулювання.

Нагадаємо, останній великий обмін полоненими з ОРДЛО на рівні державного керівництва України відбувся 29 грудня 2019 року. Перед тим, 28 червня 2019 року, бойовики звільнили чотирьох українських військовослужбовців за посередництва Віктора Медведчука.

Читайте також:
Рік тому з полону ОРДЛО повернулися 76 українців. Омбудсмен нагадала, скільки ще наших громадян – у катівнях окупантів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна