До Водохреща ОРДЛО готові відпустити з полону кількох цивільних “для Медведчука”. Кравчук заперечує

 

Сепаратистські угруповання “ЛНР” і “ДНР” готові напередодні Водохреща передати українській стороні за посередництва кума Путіна Віктора Медведчука деяких цивільних громадян України, незаконно утримуваних в місцях позбавлення волі на території ОРДЛО.

Як передає “Новинарня“, про це йдеться в спільній заяві представників сепаратистських угруповань Владислава Дейнего і Наталії Никонорової, опублікованій в суботу, 16 січня.

Відповідне повідомлення оприлюднив зокрема сайт луганських сепаратистів “ЛИЦ”.

Зазначається, що про намір зробити такий “жест доброї волі” керівництво двох так званих “республік” повідомило лідера партії “Опозиційна платформа – За життя” Медведчука листом учора, 15 січня.

У листі вказано, що “в цю групу увійшли жінки, люди похилого віку та особи, які страждають від важких захворювань – люди, які не брали ніякої участі в збройних діях проти “республік” і по поверненню на Україну не зможуть завдати шкоди Донбасу та його жителям”.

“Таке рішення було прийнято виключно як жест гуманізму і милосердя напередодні одного з головних християнських свят – Хрещення Господнього. Цей день є хорошим приводом до того, щоб згадати про важливість великодушності, людяності і допомоги ближньому, не дивлячись на те, що певні особи в високих кабінетах в Києві старанно ігнорують такі прості, але фундаментально важливі поняття”, – сказано в заяві.

Наміри сепаратистів привітав глава української делегації в Тристоронній контактній групі Леонід Кравчук. Водночас Кравчук заявив, що приватна особа (Медведчук) не має втручатися в питання міжнародного регулювання.

“Ми не можемо не вітати повернення наших громадян на територію, підконтрольну уряду України”, – ідеться в заяві Кравчука, поширеній пресслужбою української делегації в ТКГ.

“Проте я, як глава делегації, хочу зазначити наступне:

Приватні особи не мають повноважень втручатися в питання міждержавного та міжнародного врегулювання збройних конфліктів.

Мені важко пригадати прецедент, коли невизнана юридична особа передає громадян держави певній фізичній особі.

Повернення громадян України буде здійснено згідно норм міжнародного права та українського законодавства.

Усі перемовини та процедури щодо повернення утримуваних російською стороною конфлікту громадян України здійснюють уповноважені державні органи України в рамках політичних угод, прийнятих в нормандському форматі”, – заявив Леонід Кравчук.

“Тому я розцінюю заяви керівництва маріонеткових квазідержавних утворень та синхронізовані із ними дії пана В. Медведчука як чергову спробу ухилитися від виконання міжнародних домовленостей на вищому державному рівні та зобов’язань, які взяла на себе РФ, як сторона конфлікту.

Хочу нагадати, що до врегулювання конфлікту може привести тільки послідовна робота в рамках нормандського формату, а будь-які спроби ухилитися від виконання домовленостей не матимуть ані успіху, ані підтримки у глав держав-партнерів та керівництва міжнародних організацій”, – констатував Кравчук.

Глава української делегації Л.Кравчук щодо повідомлення в ЗМІ про «…повернення утримуваних українських громадян з…

Опубліковано Українська делегація для участі у Тристоронній контактній групі. Субота, 16 січня 2021 р.

Нагадаємо, останній великий обмін полоненими з ОРДЛО на рівні державного керівництва України відбувся 29 грудня 2019 року. Перед тим, 28 червня 2019 року, бойовики звільнили чотирьох українських військовослужбовців за посередництва Віктора Медведчука.

Читайте також:
Рік тому з полону ОРДЛО повернулися 76 українців. Омбудсмен нагадала, скільки ще наших громадян – у катівнях окупантів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна