Голова райради на Одещині з “блатом” в ОДА закликав не виконувати закон про мову

 

Голова Білгород-Дністровської районної ради Одеської області Григорій Мельниченко закликав не виконувати закон “Про забезпечення функціонування української мови як державної”.

Про це посадовець написав у неділю, 17 січня, на своїй сторінці в фейсбуці.

“У нашої країни був прекрасний варіант – “держава Україна і дві рідні державні мови”. Проте поки що, без референдуму, нав’язують варіант “держава Україна проти російської мови”. Розквіт України залежить від консолідації багатонаціонального українського суспільства і дотримання державою прав і свобод громадян”, – вважає Мельниченко.

Допис у соцмережі голова Білгород-Дністровської райради проілюстрував гаслом у кольорах російського прапора: “Одесчина – мой дом! Дома я говорю по-русски!” (“Одещина – мій дім! Вдома я говорю російською!”)

На його думку, “було б складно придумати формулу серйознішої шкоди українській мові, ніж встановлення штрафів за відмову її використовувати у сфері послуг”.

Голова райради вважає закон про мову “тиском держави на основні свободи людей” та висловлює думку, що його застосування призведе до “більш інтенсивного руху в напрямку поглиблення внутрішніх протиріч” в Україні.

Як відомо, 42-річний Григорій Мельниченко представляє партію “Довіряй ділам”, яку очолює голова Одеської міськради Геннадій Труханов. Також Мельниченко – зять голови Одеської облдержадміністрації Сергія Гриневецького.

“Так, завдяки заступництву впливового тестя було «зам’ято» ДТП, винуватцем якого був Мельниченко. Тоді п’яний зять колишнього глави ОДА влаштував аварію, в результаті якої були розбиті шість машин”, – повідомляли місцеві медіа. Писали також про незаконне захоплення Дністровського лиману, побори “данини” з рибалок тощо.

У 2001-2006 рр. Мельниченко працював в МВС. Надалі займається бізнесом у сфері мисливства і рибальства (ТОВ “Мельниченко”, “Фортеця рибака”, “Тритон”), керує базою відпочинку “Дім рибалки” та ін.

На виборах голови райради у 2020 році Мельниченка підтримали фракції “Довіряй ділам”, “Слуга народу”, “Наш край” і “Європейська солідарність”. Його конкурентом був представник “ОПЗЖ”.

Укрупнений Білгород-Дністровський район об’єднав колишні Білгород-Дністровський, Татарбунарський, Саратський, частину Овідіопольського і Тарутинського районів Одещини.

У мережі помітили антиукраїнську позицію Мельниченка та відсутність реакції держави на його дії.

“Конкурс кандидатів на очільника “Одесской народной республики” триває. Вчора вирішив про себе нагадати нєкто Мельниченко, керівник Білгород-Дністровської райради і за сумісництвом зять глави облдержадміністрації Гриневецького. Цей путінський викидень поширив таку картинку в кольорах російського прапора. І фактично закликає не виконувати закон України. Просто знайте – на реакцію держави надії нема”, – прокоментував допис Мельниченка у фейсбуці історик і журналіст Вахтанг Кіпіані.

Нагадаємо, 25 квітня 2019 року, після двомісячного розгляду, Верховна Рада ухвалила закон “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. “За” проголосували 278 народних депутатів при мінімально необхідних 226.
Голова ВР Андрій Парубій підписав закон 14 травня, президент Петро Порошенко – 15 травня. Закон набув чинності 16 липня 2019 року.

Закон про мову передбачає поступову українізацію всіх суспільних сфер життя. Українська мова – державна, це мова діяльності держорганів, діловодства та документообігу, судочинства, Збройних сил, правоохоронних органів, сфери роботи і освіти.
16 січня 2021 року набули чинності вимоги закону про українізацію сфери послуг.

Наприкінці 2019 року нардеп від “Слуги народу” Максим Бужанський вніс до Ради проєкт закону, яким хоче скасувати Закон України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”.

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков також вважає, що закон “Про забезпечення функціонування української мови як державної” треба змінювати.

Читайте також:
У січні набуває чинності вимога складання іспиту з державної мови для чиновників

“Українською, будь ласка!” 16 січня сфера обслуговування переходить на державну мову: вимоги, штрафи, пояснення

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна