Одеську ОДА очолив скандальний “регіонал” Сергій Гриневецький

 

Президент України Володимир Зеленський призначив Сергія Гриневецького головою Одеської обласної державної адміністрації. Він уже керував областю у 90-х та 2000-х роках.

Як повідомляє пресслужба глави держави, президент підписав відповідний указ № 52/2020 в п’ятницю, 27 листопада.

“Вручаючи службове посвідчення під час зустрічі в офісі президента, Володимир Зеленський висловив сподівання, що область розвиватиметься, адже вона є рідною для Сергія Гриневецького, і він як ніхто знає всі питання та потреби краю. Тож президент побажав новому очільнику Одеської ОДА плідної роботи”, –  йдеться в повідомленні.

У пресслужбі зазначили, що Сергій Гриневецький був народним депутатом України VI та VII скликань, а також обраний депутатом Одеської обласної ради з листопада 2020 року.

Гриневецький підпадав під дію закону про люстрацію і не міг обіймати посаду керівника ОДА, проте зумів обійти закон через рішення суду.

“(…) договорняк Зеленського з Трухановим (міським головою Одеси, – “Н”) можна вважати офіційно затвердженим. На місцевих виборах він балотувався від громадянина РФ Геннадія Труханова. Гриневецький – прихильник розділення України, запровадження російської мови другою державною та виступає проти вступу України до НАТО та за дружбу з Росією. Також він підпадає і під люстрацію, і під декомунізацію. Зеленський фактично дарує стратегічно важливий регіон російській агентурі”, – написав у фейсбуці активіст Сергій Стерненко.

Під час парламентських виборів 1998 року Сергій Гриневецький висувався у виборчому окрузі №143 (Одеська область) і вперше став народним депутатом України III скликання.

З травня 1998-го – в складі фракції Народно-демократичної партії. У липні 1998-го був обраний членом Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та праці.

Протягом травня 1998 року – лютого 2005 року Гриневецький очолював Одеську облдержадміністрацію. Після цього з лютого до липня 2005-го був головою Одеської обласної ради.

Під час Помаранчевої революції у 2004 році Гриневецький був одним із головних організаторів скандального Сєверодонецького з’їзду, який відбувся у 28 листопада 2004 році на підтримку “кандидата від влади” Віктора Януковича.
На цьому з’їзді депутати всіх рівнів зі східних і південних областей України зібралися під гаслами “створення федерації”, “незалежності Південно-Східного регіону”. На цьому з’їзді всі присутні також називали законно обраним президентом Януковича.

Про відокремлення у разі приходу до влади Віктора Ющенка говорили практично всі присутні, виступав на заході й Гриневецький.

Після проведення з’їзду генеральна прокуратура і Служба безпеки України порушили кримінальні провадження за статтями 109 і 110 Кримінального кодексу – посягання на територіальну цілісність і дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу. Проте продовження ці справи не мали.

Після приходу до влади Віктора Ющенка у липні 2005 року Гриневецький був призначений директором департаменту зовнішньоекономічних зв’язків Торгового дому “Хлібна гавань”.

На дострокові вибори Верховної Ради у 2007 році пішов разом із Блоком Литвина і вдруге отримав мандат народного депутата VI скликання (№ 2 виборчого списку). З листопада 2007-го – в складі фракції “Блок Литвина”. У грудні 2007-го обійняв посаду першого заступника голови парламентського Комітету з питань національної безпеки і оборони. Обраний заступником голови Народної партії Володимира Литвина, очолював Одеську обласну партійну організацію.

У грудні 2012 – лютому 2014 був народним депутатом України 7-го скликання 16 січня 2014 року Гриневецький голосував за так звані “диктаторські закони”. Він не балотувався на парламентських виборах 2014 і 2020 років.

На останніх виборах міського голови Одеси підтримав кандидатуру Геннадія Труханова. Передбачалося, що Гриневецький може очолити місцеву обласну раду. Він балотувався до Одеської ради від партії Труханова “Довіряй ділам” і став одним із 13 обраних депутатів цієї політсили.

Нагадаємо, також сьогодні президент Володимир Зеленський призначив очільницею Харківської ОДА Айну Тимчук.

Як інформувала “Новинарня“, міністр юстиції Денис Малюська виступає за те, щоби скасувати люстрацію чиновників Комуністичної партії і тих, які працювали за часів СРСР, а також застосовувати індивідуальний підхід для люстрації інших службовців.

Читайте також:
Зеленський присвоїв директору КБ “Південне” Дегтяреву звання Героя України посмертно

Прокуратуру Києва очолив люстрований і відновлений на посаді через суд Олег Кіпер

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна