“Чорний список причетних до репресій”: активісти презентували платформу “Правотворець”

 

Учасники презентації ініціативи “Правотворець”. Київ, УКМЦ, 14 січня 2021

автор: Олена Максименко
фото автора

«Все те вселенське зло, яке ми уявляємо, має конкретні руки, на цих руках є відбитки пальців. Наше завдання – їх ідентифікувати», – пояснює адвокат, правозахисник Віталій Коломієць. Відтак ініціативи FreeRiff, FreeDrKuzmenko, Рух опору капітуляції, адвокати з OK Legal, «Сенс консалтинг», адвокат Тарас Безпалий об’єднали зусилля та створили онлайн-платформу «Правотворець». Вона збиратиме дані про суддів, слідчих, прокурорів, поліцейських та інших осіб, причетних до переслідування за політичними мотивами. На сайті також описані політично упереджені справи, їхня хроніка та розклад найближчих судових засідань.

Наразі платформа розглядає справи Шеремета, Тетяни Чорновол, Сергія Стерненка, Андрія Денисенка (політик, волонтер, громадський діяч Дніпра, що переслідується за критику влади), про «напад» на Сивохо (проти ветеранів Сергія Тамаріна, Юрія Каплю і Олександра Демидова “Волкова”).

У базі “переслідувачів” – 65 осіб, серед яких 23 прокурори, 22 судді, 10 слідчих, оп’ять працівників поліції, чотири експерти та один посібник (власне, Сергій Сивохо). База постійно поповнюється.

Мета – припинення репресій

«Приємно бачити вас усіх не в суді!» – тішиться переслідувана в суді за події Революції Гідності  Тетяна Чорновол перед початком презентації «Правотворця» в Кризовому медіацентрі 14 січня. На подію прийшли фігуранти справ (котрі не на ґратами), адвокати, активісти й журналісти – фактично, ті самі люди, що традиційно перетинаються на судових засіданнях у «політичних» справах. Для звичної атмосфери бракувало хіба поліцейського кордону і автозаків надворі.

Серед координаторів і спікерів «Правотворця» – доброволець Петро Кіян, чоловік Юлії Кузьменко, Сергій Пархоменко і Юрій Гончаренко – члени координаційної ради Руху опору капітуляції. Прийшли також і репресовані – активіст та блогер Сергій Стерненко, військовий медик Яна Дугарь, народна депутатка 8-го скликання Тетяна Чорновол, ветеран-«азовець» Сергій Тамарін.

По відео з домашнього арешту виступила Юлія Кузьменко. Виступали також віцепрезидент ПДМШ, представник ініціативи FreeFiff Олексанр Гагаєв, що приходить на суди у справі Шеремета у якості поручителя, адвокати Віталій Коломієць з OK Legal – захисник Дугарь та Стерненка, Леонід Маслов, директор юридичної компанії «Сенс Консалтинг» і захисник Андрія Антоненка.

Сергій Пархоменко пояснив:

основною метою «Правотворця» є протидія політично вмотивованим переслідуванням громадян України з боку представників правоохоронних органів і влади.

Завдання платформи – моніторити діяльність правоохоронних та судових органів на предмет ознак політично вмотивованих справ, виявляти і надавати правову оцінку порушенням, координувати громадську протидію репресіям, захищати репресованих громадян на міжнародному рівні.

«Фінальний акорд, одна з наших цілей – це припинення репресій як таких, припинення політично вмотивованого переслідування наших громадян», – зазначив Пархоменко.

Зараз формується наглядова рада ініціативи, до якої увійдуть видатні дисиденти радянських часів, бранці Кремля, правозахисники, громадські діячі, журналісти – люди, які мають моральний авторитет і є провідними в своїй сфері діяльності. Саме така рада прийматиме остаточне рішення про те, яку справу «Правотворець» братиме в розробку.

Робота виконується на волонерських засадах, а всі дані для платформи активісти беруть із відкритих джерел, ретельно їх перевіряючи, пояснив Юрій Гончеренко.

«Хочу подякувати сервісу Youcontrol, який нам надав можливість користуватися і працювати з реєстрами, власне, шукати інформацію про тих, хто переслідує», – зазначив активіст РОК.

Кошти збираються «методом капелюха», тобто підтримати проєкт може кожен охочий. Гроші потрібні на технічне обслуговування ресурсів та рекламу в соціальних мережах, на переклади текстів тощо (у планах – доносити інформацію до міжнародних інстанцій).

«В першу чергу, ми будемо працювати з українською діаспорою, вже з нею працюємо. Діаспора буде доносити інформацію до урядів своїх країн, – заявив Пархоменко. – Будуть також офіційні звернення, інформування посольств країн членів НАТО, ЄС, Австралії та інших країн. Міжнародні організації – ООН, НАТО, ЄС, правозахисні організації тощо. Їм інформацію буде передано по кожному кейсу, який ми розглядаємо, з обґрунтуванням, чому ми вважаємо людей, які фігурують, з одного боку репресованими, з іншого боку – є люди, які організовують репресії».

Адвокат Віталій Коломієць

«Щоб всі це бачили, щоб не лише умовний Антон Геращенко приходив до послів і казав: «Ой, там не все так просто, ви не розумієте, у нас іще тонна інформації», – додав адвокат Віталій Коломієць.

«Упирі бояться світла»

«Існує теорія, що з нами чинять так, як ми дозволяємо із собою робити. На жаль, ця теорія має практичне втілення в Україні, – сказала з екрану волонтерка, дитячий хірург Юлія Кузьменко, обвинувачена в причетності до вбивства журналіста Павла Шеремета. – Наша здатність протидіяти цьому дає нам можливість буквально вижити, і також це майбутнє наших дітей. Боротьба з системою потребує певної системності. І цей сайт – прояв такої системної протидії».

Сергій Стерненко

Сергій Стерненко нагадав про потребу фіксувати імена всіх ланок переслідувачів – від замовників до виконавців: «Ми всі пам’ятаємо, що організатором переслідування Юлії Тимошенко свого часу був Віктор Янукович. Однак далеко не всі з нас пам’ятають прізвища прокурорів, які брали участь у процесі проти Тимошенко або в інших процесах. Це дуже погано».

«Упирі бояться світла. Ті люди, які беруть участь у протиправних злочинних діях, бояться розголосу.

Створення такої бази є надзвичайно важливим, адже в майбутньому ми зможемо використовувати її для того, щоб швидко орієнтуватися в кадровій політиці.

Можливо, цей інформаційний ресурс завадить комусь із фігурантів стати суддею Верховного Суду, генеральним прокурором чи його заступником», – сказав Стерненко, закликавши не забувати імена наших ворогів.

Читайте також:
“Проти мене – проросійські й аваковські”: велике інтерв’ю з Сергієм Стерненком

«Інформація – це дійсно зброя»

Тетяна Чорновол розповіла подробиці свого кейсу, пов’язаного з підпалом офісу Партії регіонів у лютому 2014 року: «У моїй справі я не одна переслідувана. Мені “шиють” організацію вбивства. Типу я організовувала цілий перелік невстановлених осіб. За великим рахунком, у моїй справі величезна кількість переслідуваних, їхні прізвища  поки не встановлені. Це якраз означає, що справа є залякуванням. Бо раптом хтось “перейде дорогу” Зеленському і йому згадають, що він також був на Майдані 18 лютого, а чому б йому не “пришити” “справу Чорновол”?..»

Журналістка, нардеп 8-го скликання Тетяна Чорновол

Водночас, зауважила Тетяна, для слідчих єдиним доказом її причетності до вбивства охоронця Партії регіонів є те, що її бачили серед учасників штурму офісу. І подібні звинувачення можна «повісити» на будь-кого з тих, хто виходив на протести 18 лютого.

Відповідно, ті, хто інспірує такі політичні справи, мають бути названі.

«Інформація – це дійсно зброя, особливо у ХХІ столітті, в умовах цифрової війни, яка має не менше значення, ніж звичайна агресія. Бо відкритість, об’єктивність стають тими цінностями, які потрібно захищати», – переконаний боєць полку «Азов» Сергій Тамарін.

У його випадку, в справі щодо «нападу» на Сергія Сивохо, порівняння слова зі зброєю – майже не метафора. Проти Тамаріна та його побратимів Демидова й Каплі була порушена кримінальна справа за статтею 296 КК, частина 4 – «хуліганство, вчинено групою осіб з використанням вогнепальної зброї, холодної зброї, або інших предметів, адаптованих для нанесення ушкоджень».

Сергій Тамарін

«З одного боку, мені приємно, що мої слова і моя громадянська позиція сприймаються так. З іншого боку, на жаль, є юридичні наслідки такої неправомірної кваліфікації, – говорить ветеран. – У перший вечір після силового затримання ми поїхали ночувати на ізолятор. Наступного дня справу було перекваліфіковано на частину 3 – менш тяжку, і зараз суд іде саме по цій частині. Але дуже демонстративним є те, що в мене не вилучали зброї! Є безліч камер, більше 20 інформаційних агентств супроводжували цей захід – “Платформу примирення Сивохо”, де видно, що ані вибухів, ані поножовщини немає. Так, є високий градус спілкування, має місце невеличка штовханина, але частина 4?! Слідчий відмовив нам у допитів свідків, які були на місці, у очній ставці, в одночасному допиті мене та самого Сивохо, нам відмовили у всіх клопотаннях на стадії слідства, на стадії судового розгляду – про відвід судді, відвід прокуратури, про закриття справи через відсутність реального складу злочину…» Суд також не долучив до справи медичну експертизу постраждалого – Сергія Сивохо.

Читайте також:
Стас Асєєв: Падіння Сивохо – це поштовх національного болю, а не рука “азовця”

Ідентифікувати зло

«Нам здається, що система безмежна, безмірна, аморфна, незрозуміла і сильна. Але коли ми починаємо детальніше розбиратися – а хто підписав постанову? Хто підписав протокол? Хто зазначив конкретні неправдиві відомості, клопотання про НСРД (негласні слідчі розшукові дії – “Н”), хто провів експертизу? Виринають конкретні прізвища, і вони часто перетинаються», – стверджує адвокат Віталій Коломієць з OK Legal, який водночас є захисником і Яни Дугарь, і Сергія Стерненка.

«Так, у справах Шеремета Стерненка призначали експертизу, проводили слідство одні й ті самі слідчі… Насправді, там не безмежна лава запасних. Хтось нещасний, когось мають за п’янку вигнати – і він готовий писати все, що завгодно, хтось попався на якихось моментах – і їх просто використовують, цих людей… А анонімність дає їм додаткову впевненість у своїх діях. Їх там нехай тисяча. Потрібно їх виявити! Діти, онуки повинні розуміти, чим тато займався, що хорошого і поганого робив», – вважає Коломієць.

Леонід Маслов і Яна Дугарь

Від свавілля страждають не лише невинно обвинувачені, а й вся Україна, адже люди звикають жити без правосуддя, додає адвокат Леонід Маслов – ветеран АТО, який був командиром розвідроти 92-ї бригади. За його словами, суспільству нав’язується думка, що несправедливість є нормою, закон – лише для слабких, посади – для безсовісних, а лояльність деформованої системи – запорука безкарності.

«Суддя Вовк, який незаконно ув’язнив Антоненка, до того незаконно ув’язнив Луценка, і вирок виніс, і продовжив йому запобіжні заходи, що встановлено Європейським судом із прав людини, а Вовк і нині там! Чим менше в тебе професіоналізму і совісті, тим більше ти потрібен системі», – обурюється Маслов.

Він був членом Громадської ради доброчесності, яка дає оцінку доброчесності суддів, в тому числі під час конкурсу до Верховного Суду, бачив досьє конкурсантів, зокрема й нинішньої голови ВСУ Данішевської, генпрокурора Веднедіктової. «Через відсутність правосуддя я не відношу Україну до цивілізованих країн. Ганебна судова система, яка дісталася нам із часів СРСР, так і живе, удосконалюючи найогидніші риси і традиції», – говорить адвокат.

Маслов наголошує:

«Правотворець» – це не про помсту, а про руйнування мафії.

«Ми маємо вести досьє вчинків суддів – не заради того, щоб зганьбити їх персонально, а заради того, щоб задокументувати ганебні явища, систему в цілому і привести суспільство до нульової толерантності до них», – каже Маслов.

Він нагадує найгрубіші порушення у справі Шеремета-Антоненка: «Міністр Аваков, ніби так і треба, заявив у прямому етері, що він під час розгляду питання затримання фігурантів повідомив судді Вовку дані не в судовому засіданні. Він оголосив про затримання фігурантів у твіттері за три години до ухвалення рішення про затримання. Проблема в тому, що Аваков і подібні йому чорти вважають це за норму, а насправді це злочин. Вовк перебував у нарадчій кімнаті 14 секунд! Уявіть собі – 14 секунд на написання резолютивної частини рішення, а може, все ж таки це рішення йому через твіттер прислав міністр? А потім він переплутав журнали судового засідання Антоненка і Кузьменко, і так ми досі маємо в справі Антоненка журнал Кузьменко, а в справі Кузьменко журнал Антоненка. Ну, “какая разніца”?!»

Маслов нагадує про відсутні судові дозволи на негласні слідчі дії, що робить їх нелегітимними, про «дрімучий демонстративний непрофесіоналізм суддів». «Таке враження, що вони не читають ту маячню, яку оголошують у своїх рішеннях, копіпастять один одного, включаючи помилки типу “кожен має право сидіти в тюрмі, будучи звільнений від судового розгляду” – це [суддя Печерського райсуду Віталій] Писанець усі рішення про ув’язнення Антоненка “під копірку” виконав. Це жах, але вони використовують рішення ЄСПЛ в аналогічних ситуаціях, ухвалені на користь особи, як підстави для ув’язнення!» – наголошує адвокат-АТОвець.

«Юрдига, Фрич і Слива одними й тими ж аргументами обґрунтували звільнення Юлії Кузьменко і ув’язнення Андрія Антоненка! – додає Маслов. – А верхом нахабства і свавілля було прийняття слідчим суддею Константиновою рішення про вимогу сторони захисту ознайомитися з англійським оригіналом експертизи Бірча. Вона написала, що цей єдиний доказ обвинувачення є таємницею слідства! Люди сидять (на той момент) вісім місяців у тюрмі, вже відкриті матеріали – а єдина підстава ув’язнення є таємницею слідства!»

Відтак ініціатори «Правотворця» тверді в намірах переслідувати суддівське і прокурорське зло. Сергій Пархоменко також анонсує, що списки причетних до політичних репресій невдові поповнять і власне політики, з чиєї волі це відбувається.

На сайті є також опція для всіх охочих
подати інформацію про випадок переслідування за політичними мотивами.

«Ми можемо бути політично різні, хтось за правих, хтось за лівих, але є цінність для самого суспільства – право і правопорядок. І коли хтось чинить акт неправа, цьому треба протистояти – спільно, не шукаючи протиріч», – констатував адвокат Коломієць.

«Побачимось у вівторок!» – всміхається на прощання Яна Дугарь, маючи на увазі чергове засідання у справі Шеремета.

Читайте також:
Справа Шеремета: “білоруські плівки” як нова надія обвинувачених. Репортаж із зали суду


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.