Україна відмовиться від строкової служби, якщо запрацює система тероборони, – Хомчак

 

Україна зможе відмовитися від строкової служби, якщо в країні повноцінно запрацює система територіальної оборони.

Про це заявив головнокомандувач Збройних сил України генерал-полковник Руслан Хомчак під час конференції “Проблемні питання територіальної оборони України та шляхи її розвитку” в середу, 13 січня, в командуванні Сухопутних військ ЗСУ.

“Якщо ми будемо готувати населення на місцях, навчимо їх тактичній медицині, основам інженерної, вогневої, тактичної підготовки і ця система запрацює – можна буде піднімати питання щодо відмови від строкової служби взагалі“, – цитує Хомчака його пресслужба.

Головнокомандувач ЗС України додав, що територіальна оборона повинна мати чітку структуру та займатися підготовкою населення до оборони, військово-патріотичним вихованням молоді та допризовною підготовкою.

“Позиція Збройних сил України – замість “війська територіальної оборони” ввести поняття “сили територіальної оборони”. В сили тероборони входять різні суб’єкти, серед яких як складові сектору безпеки так і громадські організації. Основний принцип територіальної оборони – це розмежування Збройних Сил України і територіальної оборони. Територіальна оборона повинна діяти виключно в межах своєї визначеної місцевості і постійно готуватися до оборони своєї території. Підрозділи Збройних сил України виконуватимуть завдання в районі бойових дій, в той час як територіальна оборона охоронятиме своє місто, село, вулицю”, – наголосив Руслан Хомчак.

У пресцентрі ГШ додали, що наразі триває розроблення проєкту Закону України “Про основи територіальної оборони України”.
За словами першого заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони України генерал-полковника Михайла Коваля прийняття зазначеного законопроєкту дозволить законодавчо зафіксувати функції і завдання територіальної оборони на загальнодержавному, регіональному та місцевому рівнях, а також оптимізувати розподіл повноважень посадових осіб органів військового управління ЗС України й органів державної влади щодо керівництва теробороною.

Як зазначив командувач Сухопутних військах ЗС України генерал-полковник Олександр Сирський, в минулому році було проведено 52 заходи з підготовки підрозділів територіальної оборони, до яких залучалось близько 7000 військовослужбовців. В ході цих заходів було частково відмобілізовано 11 бригад територіальної оборони а також повністю – одну бригаду.

Як інформувала “Новинарня“, 16 грудня стало відомо, що в Раді зареєстрували законопроєкт про тероборону.

Читайте також:
Тероборону хочуть вивести з-під крила Сухопутних військ і дати окреме фінансування

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна