Тероборону хочуть вивести з-під крила Сухопутних військ і дати окреме фінансування

 

Відповідно до нового закону про територіальну оборону України, ухвалення якого очікується до кінця 2020 року, тероборона буде виведена з підпорядкування Сухопутних військ та отримає окреме фінансування.

Як передає “Новинарня“, про це розповіла член робочої групи при Комітеті Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони і розвідки Ганна Майборода в коментарі “Армії інформ“.

Наразі робоча група ще працює над законопроєктом, нею керує народний депутат Федір Веніславський (“Слуга народу”).

“Майбутній закон має дві складові. Перша − розбудова системи територіальної оборони у державі. Цю систему можна порівняти з системою кризового реагування. Друга складова: нині всі бригади тероборони входять до складу Сухопутних військ ЗСУ, а майбутній закон передбачає створення військового формування – військ територіальної оборони. Порядок їхнього підпорядкування ми залишили на ухвалення рішення головнокомандувачем Збройних сил України. Але − війська територіальної оборони отримають окреме фінансування“, – сказала Майборода.

“Створюючи систему тероборони, ми покладаємо відповідальність не тільки на військових, а й на органи виконавчої влади й місцевого самоврядування, які мають організовувати й підтримувати розбудову системи тероборони, і вони так само будуть задіяні у плануванні всіх антикризових заходів”, – додала вона.

Відповідно до законопроєкту, передбачається, що всі сили безпеки у штабах на рівні області й районів плануватимуть і завчасно передбачатимуть будь-які кризи.

“Адже тероборона реагуватиме не тільки на військові кризи, а й на надзвичайні ситуації, повені, на будь-які загрози. Найголовніше їхнє завдання – захистити свою територію, власний дім і родину”, – сказала волонтерка Майборода.

Нагадаємо, двома тижнями раніше заступник секретаря Ради нацбезпеки генерал-майор Сергій Кривонос заявляв, що законопроєкт про тероборону готовий до розгляду в Раді. У його розробці брали участь представники РНБО України, Міністерства оборони, Генерального штабу ЗСУ, Національної гвардії, Державної прикордонної служби та Міністерства внутрішніх справ України. Зі слів Кривоноса, на 29 вересня планувалася остання технічна зустріч робочої групи щодо узгодження проєкту.
Водночас відомо про дещо відмінне бачення силовими структурами функцій ТрО та її поєднання із ЗСУ й МВС.

Створення системи територіальної оборони затверджене рішенням РНБО “Про Стратегію національної безпеки України” від 14 вересня 2020 року. Відповідно до нього, одним із пріоритетів стратегії національної безпеки є ефективна територіальна оборона, які у поєднанні зі спроможностями інших органів сектору безпеки й оборони здатна завдати неприйнятних для противника втрат, які унеможливлять реалізацію його агресивних намірів.
Законопроєкт “Про територіальну оборону України” базується на сучасних світових моделях існуючої територіальної оборони країн-членів НАТО та Європейського Союзу з урахуванням досвіду України в протидії російській агресії.

Читайте також:
Новий законопроєкт про тероборону: терміни, зброя, жінки і гроші

Генерал Коваль призначений відповідальним за тероборону України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна