Новий законопроєкт про тероборону: терміни, зброя, жінки і гроші

 

Проєкт закону про територіальну оборону буде внесений на розгляд Верховної Ради цієї весни і може почати втілюватися за рік.

Як передає “Новинарня“, про це в інтерв’ю “Армія FM” розповів заступник секретаря Ради нацбезпеки і оборони генерал-майор Сергій Кривонос, визначений відповідальним за напрямок ТО в РНБО.

“Враховуючи досвід, який вже у нас був, ми розуміємо, що потрібен час (щоб новий закон був ухвалений і запрацював – “Н”). Рік. Ми плануємо, що весною закон повинен бути винесений на розгляд Верховної Ради. Розуміємо, що там буде багато обговорення. Декому не до душі намагання це зробити, дехто боїться якихось приватних, містечкових армій. Я кажу, цим вже займається величезна кількість людей, тож давайте очолимо… Рік – для початкової організації. І протягом трьох років, щоб це вивести на рівні держави, тоді буде результат“, – сказав Кривонос.

За його словами, в царині оновленої тероборони певні області будуть визначені як пілотні проєкти, в першу чергу прикордонні.

“І знову ж, все буде залежати від фінансування. Будь-який процес успішний за трьох факторів: гроші, люди, час. Люди в нас є мотивовані, часу не так багато і питання в грошах. Чим більше грошей буде вкладено, тим буде швидше.
Польща за останні чотири роки витрачає шалені гроші, сотні мільйонів доларів, які йдуть на організацію тероборони. Вони розуміють небезпеку від північного сусіда, розуміють, що армія Російської Федерації дуже потужна і сили Польщі не такі великі. Тому вони виділяють кошти на це, у них навіть не в арифметичній, в геометричній прогресії є нарощування результатів і досягнення цілей, які вони ставлять”, – пояснив генерал Кривонос.

Заступник секретаря РНБО розповів, що в деяких областях може бути по дві бригади тероборони, в Києві – окремі бригади на Лівому і Правому березі. Також у тероборону можуть іти жінки.

За задумом, служба в теробороні може передбачати укладання контракту.

“Ми передбачаємо укладення контрактів. Це також обговорюється. В цих контрактах вже буде розкладено по поличках напрямки відповідальності обох сторін як з боку того, хто укладає контракт, так і з боку держави”, – сказав Кривонос.

За його словами, не обов’язково всі члени тероборони повинні користуватися зброєю та мати її вдома, хоча це питання обговорюється.

“Він матиме право (мати вдома зброю – “Н”). З моменту ухвалення закону не значить, що всі наступного дня почнуть отримувати зброю. Людину треба підготувати і фізично, і морально. Зараз триває паралельне опрацювання закону про зброю”, – сказав генерал.

Він зазначив, що в розробці проєкту нової тероборони є тісна співпраця з естонськими колегами, “тому що в тій же Естонії зброя членів Кайтселіту зберігається вдома”.

“Але зберігання – це сейфи, сигналізація. І так само пересування зі зброєю в кейсах або в чохлах. І зброя дістається в місцях проведення навчань з дотриманням заходів безпеки. В законі ми передбачаємо, що саме використання зброї членами тероборони в разі виконання бойових завдань вже за окремими документами”, – розповів Сергій Кривонос.

На запитання, чи можуть люди очікувати на грошове забезпечення в теробороні, генерал Кривонос сказав: “Ми поки що не піднімаємо питання грошового забезпечення. Ми піднімаємо питання про забезпечення діяльності. У нас бюджет країни не такий великий, щоб це забезпечити”.

“Вже є певна пропозиція, яка саме форма повинна бути, яка символіка. Це процес творчий. Сподіваюсь, багато людей братиме в цьому участь. Це поле для творчості і польоту думок будь-якого громадянина України”, – резюмував він.

Читайте також:
Сирський зустрівся із Сенцовим: режисер думає про службу в теробороні

Генерал Кривонос: За всю війну не загинув жоден мій підлеглий. Муженко сказав: “Значить, не воював”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна