Палата представників США почала розгляд другого імпічменту Трампу

 

Палата представників США розпочала обговорення резолюції, щоб оголосити другий імпічмент чинному президенту Дональду Трампу після нападу на Капітолій минулого тижня.

Засідання палати транслюється в ефірі американських телеканалів у середу, 13 січня, повідомляє Fox News.

Резолюція про імпічмент, за яку Палата представників проголосує сьогодні, звинувачує Трампа в “підбурюванні до повстання” за його роль в кривавому нападі на Капітолій 6 січня.

Очікується, що приблизно опівдні за Вашингтоном відбудуться два процедурних голосування. По обіді заплановані ще дві години дебатів, після чого має відбутись голосування за резолюцію про імпічмент. Для схвалення потрібна лише проста більшість.

Очікується, що резолюція буде прийнята, тому що демократи мають більшість в Палаті представників, і Трамп стане першим в історії президентом США, якому Палата представників оголосила імпічмент двічі.

Щонайменше п’ять республіканців заявили, що приєднаються до демократів з метою імпічменту Трампу вдруге.
Навіть якщо Трампу оголосять імпічмент сьогодні, він залишиться на своєму посту і, ймовірно, завершить свій термін 20 січня, тому що для остаточного відсторонення потрібен ще вирок Сенату.

Демократи взялись розглядати резолюцію про імпічмент після того, як віцепрезидент Майк Пенс відхилив прохання застосувати 25-ту поправку до Конституції США щодо усунення Трампа.

Читайте також:
Конгресмени вимагають від ФБР відкрити кримінальну справу проти Трампа

Як інформувала “Новинарня“, надвечір 6 січня натовп прибічників чинного президента Дональда Трампа взяв штурмом будівлю Капітолію – парламенту США – у Вашингтоні.
Попри те, що демократ Джо Байден на президентських виборах переміг зі значним відривом та захистив свою перемогу в судах, ключовим етапом мав стати підрахунок голосів виборників на спільному засіданні двох палат Конгресу США 6 січня. На цей день Трамп зібрав у Вашингтоні мітинг своїх прихильників, переважно привезених з інших регіонів. Мітингарі влаштували сутички з поліцією, прорвали охорону навколо та всередині Капітолію і на деякий час захопили будівлю парламенту. Вони розбивали вікна й влаштовували безчинства в деяких кабінетах.
Частина членів Конгресу і працівників заблокувалися в сесійній залі та інших приміщеннях або були евакуйовані.

6 січня в сутичках або внаслідок інших надзвичайних подій навколо штурму загинули чотири особи. Зокрема, поліція застрелила 35-річну жінку з числа протестувальників, яка намагалася залізти в розбите вікно. Ще три особи померли “внаслідок надзвичайних ситуацій”.

Надвечір 6 січня правоохоронці звільнили Капітолій від протестувальників, парламент відновив роботу та зрештою затвердив результати виборів.

Правоохоронці заявили, що внаслідок заворушень 6 січня понад 50 співробітників поліції Капітолію та поліції Вашингтона отримали тілесні ушкодження, і кілька співробітників поліції Капітолію були госпіталізовані з серйозними травмами.

Читайте також:
США ввели санкції проти нардепа Дубінського через його зв’язок із Росією

Twitter назавжди заблокував акаунт Трампа

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна