Донеччанка Чирах, яка в 2014-му виганяла ЗСУ флешмобом, тепер стала київським кореспондентом каналу 112

доповнено

У мережі опублікували архівну фотографію журналістки проросійського телеканалу “112 Україна” Дар’ї Чирах, на якій вона тримає плакат з георгіївською стрічкою і закликом “врятувати” Донбас від української армії.

Скріншотом поділився на своїй сторінці у фейсбуці журналіст ТСН Антон Страшко.

“Врятуйте від української армії, але дозвольте навчатися й працювати в Україні”, – підписав знімок Страшко.

Фото, де Чирах тримає плакат, датоване 29 травня 2014 року. Наразі акаунт із відповідною світлиною видалено.

Крім того, відомо, що у 2017 році випускниця Чирах перемогла на шкільному конкурсі “Міс весна”, представляючи Росію.

Сама Дар’я Чирах підтвердила автентичність фото з протестом проти української армії та розповіла, що тепер їй за це дуже соромно.

Вона народилася й виросла в Донецьку, але тепер вчиться і працює на підконтрольній території.

“Гадаю, всі ви вже побачили пост із моїм фото з 2014 року. Тоді я ще була дитиною, вдома починалась війна, мені було страшно, а навколо була пропаганда. Коли ти не розумієшся на політиці і тому, що відбувається навколо – саме пропаганда і страх на тебе відмінно діють. Я не можу сьогодні виправдатись, що було тоді в голові – зовсім не розумію. Однак та 14-річна дитина і сьогоднішня 20-річна дівчина – це різні люди із різними поглядами на життя. Я давно живу, навчаюся і працюю в Україні. Я любила її в дитинстві, коли на перше вересня співали гімн України, я люблю її й сьогодні, коли дивлюсь наше кіно, слухаю пісні українських виконавців і живу у вільній, красивій і чудовій країні. Так, я колись зробила помилку, зробила ту світлину. Зараз мені неймовірно соромно за це. Але, прошу, не треба цькувати мене через помилки дитинства. Кожен колись робив щось неправильне. Мені сьогодні доводиться платити за моє “неправильне”, — написала вона у фейсбуці в понеділок, 11 січня.

Після скандалу Чирах видалила (чи закрила) свій ФБ-профіль.

Додамо, що “112 Україна” – канал із пулу кума Путіна Віктора Медведчука, який активно проводить в Україні проросійську інформаційну політику.

Читайте також: 
Нацрада призначила позапланову перевірку каналу “112 Україна” через російський мультик на Великдень

Як інформувала “Новинарня“, 26 вересня 2019 року Національна рада з питань телебачення і радіомовлення не продовжила ліцензію каналу “112 Україна”.

Ще у жовтні 2018 року Верховна Рада України пропонувала Раді національної безпеки і оборони ввести санкції проти власників телеканалів “112 Україна” і NewsOne.
20 вересня 2018-го на сайті парламенту було зареєстровано петицію про припинення діяльності  телеканалів “112 Україна” та NewsOne. Вже за 10 днів вона набрала необхідні 25 тисяч підписів для подальшого розгляду.
У липні 2019-го генпрокурор Юрій Луценко застеріг телеканал “112 Україна” від показу фільму Олівера Стоуна, в якому присутній російський президент.
У ніч на суботу, 13 липня, невідомий вистрілив із ручного гранатомета в фасад будівлі, де розміщується телеканал “112 Україна”.
СБУ неодноразово наполягала на запровадженні санкцій проти телеканалів NewsOne та “112 Україна”. Тоді ж спецслужба  пропонувала звернутися до Верховної Ради та Антимонопольного комітету щодо придбання народним депутатом Тарасом Козаком (соратником Медведчука) телеканалів NewsOne, “112 Україна” та ZIK.
16 вересня 2019 року Шостий апеляційний суд відмовив “112 Україна” в апеляції, знявши заборону Нацраді з питань телебачення і радіомовлення приймати рішення щодо продовження або анулювання ліцензії.

Читайте також:
“Робота триває”: в РНБО кажуть, що продовжують шукати “терористичні факти” на телеканалах “112” і “NewsOne”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна