Нацрада призначила позапланову перевірку каналу “112 Україна” через російський мультик на Великдень

 

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланову перевірку телеканалу “112 Україна” за трансляцію мультфільму “Необыкновенное путешествие Серафимы” виробництва Російської Федерації.

Відповідне рішення регулятор ухвалив на засіданні в четвер, 23 квітня, повідомляє “Укрінформ”.

“За результатами моніторингу мовлення ТОВ “Телерадіокомпанія “112-ТВ” за 19 квітня 2020 року зафіксовано демонстрування о 13:05 анімаційного фільму “Необыкновенное путешествие Серафимы”, виробник: Російська Федерація, 2015 рік… за участю Олександра Михайлова (російський актор озвучив у мультфільмі персонажа Серафима Саровського, що є одним із найшанованіших у Росії православних святих, – ред.), прізвище якого внесено до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці… Це є ознакою порушення закону “Про телебачення і радіомовлення”, – зазначив відповідальний секретар Нацради Юрій Зіневич, який вніс із голосу пропозицію розглянути це питання як невідкладне.

Відтак, він запропонував призначити позапланову виїзну перевірку телеканалу “112 Україна” з метою перевірки дотримання вимог закону “Про телебачення і радіомовлення”.

Проголосували одностайно всі семеро членів регуляторного органу.

Крім того, Нацрада призначила позапланову перевірку супутникового “КРТ” через трансляцію передач із висловлюваннями, що містять заклики до порушення конституційного ладу та розпалювання ворожнечі.

Що цьому передувало 
У мережі з’явилась інформація про те, що на Великдень в ефірі телеканалу “112 Україна” вийшов мультфільм “Необыкновенное путешествие Серафимы”, створений у 2015 році за фінансової підтримки Міністерства культури Російської Федерації.

Як зазначають користувачі соцмереж, цей мультфільм “про хороших чекістів та російських попів”.

Відповідно до сюжету, головна героїня, дівчинка на ім’я Серафима Воскресенська, бачить сон про святкування Вербної Неділі в церкві, де священником служить її батько.

Сон закінчується тим, що батька ведуть чекісти, а храм, де йшла служба, підривають.

Час, до якого належить дія мультфільму, – це передвеликодній тиждень 1943 року.

Читайте також:
Нацрада перевірить телеканали “ZIK” та “112 Україна” через розпалювання ворожнечі

Як інформувала “Новинарня“, 26 вересня 2019 року Національна рада з питань телебачення і радіомовлення не продовжила ліцензію каналу “112 Україна”.

Ще у жовтні 2018 року Верховна Рада України пропонувала Раді національної безпеки і оборони ввести санкції проти власників телеканалів “112 Україна” і NewsOne.
20 вересня 2018-го на сайті парламенту було зареєстровано петицію про припинення діяльності  телеканалів “112 Україна” та NewsOne. Вже за 10 днів вона набрала необхідні 25 тисяч підписів для подальшого розгляду.

У липні 2019-го генпрокурор Юрій Луценко застеріг телеканал “112 Україна” від показу фільму Олівера Стоуна, в якому присутній російський президент.

За словами Луценка, у разі трансляції телеканалом “112 Україна” фільму з президентом Росії Володимиром Путіним і главою політради партії “Опозиційна платформа — За життя” Віктором Медведчуком буде відкрито кримінальну справу.

У ніч на суботу, 13 липня, невідомий вистрілив із ручного гранатомета в фасад будівлі, де розміщується телеканал “112 Україна”.

СБУ неодноразово наполягала на запровадженні санкцій проти телеканалів NewsOne та “112 Україна”. Тоді ж спецслужба  пропонувала звернутися до Верховної Ради та Антимонопольного комітету щодо придбання народним депутатом Тарасом Козаком телеканалів NewsOne, “112 Україна” та ZIK.

16 вересня 2019 року Шостий апеляційний суд відмовив “112 Україна” в апеляції, знявши заборону Нацраді з питань телебачення і радіомовлення приймати рішення щодо продовження або анулювання ліцензії.

Читайте також:
“Робота триває”: в РНБО кажуть, що продовжують шукати “терористичні факти” на телеканалах “112” і “NewsOne”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.