Нацрада перевірить телеканали “ZIK” та “112 Україна” через розпалювання ворожнечі

 

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланові виїзні перевірки через зафіксовані в ефірі ознаки порушення норм Закону України “Про телебачення і радіомовлення” і Закону України “Про інформацію”.

Як повідомляє “Новинарня“, таке рішення Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оприлюднила на своєму сайті у четвер, 9 січня.

“26 листопада 2019 року о 18:00 в ефірі телеканалу “ZIK” транслювалася передача “Кожен з нас Президент” (з повтором 27.11.2019 о 01:23 і 06:00). Експертами у студії були народний депутат України VIII скликання Надія Савченко, народний депутат України IX скликання Ренат Кузьмін, а також Михайло Добкін, який приєднався до обговорення питань за допомогою інтернет-зв’язку. Моніторингом Національної ради зафіксовано, що у цій передачі поширювалися  висловлювання, які мають ознаки порушення мовником абзацу третього, четвертого та тринадцятого частини другої статті 6 та пунктів а) та в) частини першої статті 59  Закону України “Про телебачення і радіомовлення”, а також частини першої статті 28 Закону України “Про інформацію”, – йдеться у повідомленні щодо перевірок телеканалу “ZIK”.

Нацрада також інформує, що підставою для призначення позапланової перевірки супутниковому телеканалу “112 Україна” стали результати моніторингів ефіру мовника, проведених у серпні – грудні 2019 року.

Зокрема, стверджують у регуляторі, у телепрограмах “Велике інтерв’ю”, “LIVE”, “LIVE НОВИНИ”, “Голос народу”, “Пульс: Головне політичне шоу країни”, “Важливо”, “Діалог з країною” зафіксовано поширення висловлювань Віктора Медведчука, Петра  Симоненка, Вадима Рабіновича, Ганни Герман, Іллі Киви, Наталії Королевської, Олега Волошина, Олега Ляшка, Миколи Дульського і Рената Кузьміна, що мають ознаки порушення чинного законодавства.

Висловлювання цих осіб закликають до розв’язування агресивної війни або її пропаганди, розпалюють національну, расову та релігійну ворожнечу та ненависть (абзаци 4та 9частини другої статті 6 Закону України “Про телебачення і радіомовлення”).

Як писала “Новинарня“, раніше Національна рада з питань телебачення та радіомовлення винесла попередження телеканалу ZIK, який пов’язують з нардепом від “Опозиційної платформи – За життя” Віктором Медведчуком.

Читайте також:
Нацрада відклала до літа вимкнення в Україні аналогового ТБ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна