“Загроза нацбезпеці”: Конгрес США розпочав процес імпічменту Трампа

 

Демократи з Палати представників Конгресу США оприлюднили проєкт резолюції, що розпочинає процес проголошення імпічменту чинного президента Дональда Трампа.

Про це в понеділок, 11 січня, інформує “Європейська правда” з посиланням на опублікований текст документа.

“У своїх діях як президент США (…) Дональд Трамп вчинив значні злочини і проступки, підбурюючи до насильства проти уряду США”, -йдеться в проєкті резолюції.

У документі згадують слова Трампа, сказані ним на мітингу перед прихильниками 6 січня 2021 року про те, що “ми перемогли, і з великою перевагою”.

“Він також умисно робив заяви, які, в контексті заохочували та передбачувано призвели до беззаконних дій під Капітолієм, як, наприклад, “якщо ви не будете боротися з усіх сил – у вас більше не буде країни”, – додають у тексті.

У резолюції згадують також дзвінок Трампа губернатору Джорджії, у якому він вимагав “знайти голоси” для зміни результатів виборів у штаті і тиснув на нього.

“Такою поведінкою Дональд Трамп продемонстрував, що він залишиться загрозою національній безпеці, демократії та Конституції, якщо йому дозволять залишитися на посаді. Він діяв у спосіб, що кричуще суперечить принципам самоврядування та верховенства права. Дональд Трамп має бути підданий процедурі імпічменту і суду, усунений з посади та позбавлений можливості обіймати будь-які почесні чи управлінські посади”, – підсумовують у тексті.

Голосування за резолюцію має відбутися на цьому тижні.

Як відомо, спроба імпічменту Трампа є радше символічною, тому що для завершення процедури відсторонення президента недостатньо часу – на 20 січня запланована інавгурація Джо Байдена на пост президента США.

Читайте також:
Конгресмени вимагають від ФБР відкрити кримінальну справу проти Трампа

Як інформувала “Новинарня“, надвечір 6 січня натовп прибічників чинного президента Дональда Трампа взяв штурмом будівлю Капітолію – парламенту США – у Вашингтоні.
Попри те, що демократ Джо Байден на президентських виборах переміг зі значним відривом та захистив свою перемогу в судах, ключовим етапом мав стати підрахунок голосів виборників на спільному засіданні двох палат Конгресу США 6 січня. На цей день Трамп зібрав у Вашингтоні мітинг своїх прихильників, переважно привезених з інших регіонів. Мітингарі влаштували сутички з поліцією, прорвали охорону навколо та всередині Капітолію і на деякий час захопили будівлю парламенту. Вони розбивали вікна й влаштовували безчинства в деяких кабінетах.
Частина членів Конгресу і працівників заблокувалися в сесійній залі та інших приміщеннях або були евакуйовані.

6 січня в сутичках або внаслідок інших надзвичайних подій навколо штурму загинули чотири особи. Зокрема, поліція застрелила 35-річну жінку з числа протестувальників, яка намагалася залізти в розбите вікно. Ще три особи померли “внаслідок надзвичайних ситуацій”.

Надвечір 6 січня правоохоронці звільнили Капітолій від протестувальників, парламент відновив роботу та зрештою затвердив результати виборів.

Правоохоронці заявили, що внаслідок заворушень 6 січня понад 50 співробітників поліції Капітолію та поліції Вашингтона отримали тілесні ушкодження, і кілька співробітників поліції Капітолію були госпіталізовані з серйозними травмами.

Читайте також:
США ввели санкції проти нардепа Дубінського через його зв’язок із Росією

Twitter назавжди заблокував акаунт Трампа

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна