Відсторонення Тупицького: судді КСУ ухвалили заяву щодо указу Зеленського

 

Збори суддів Конституційного Суду ухвалили заяву щодо ситуації, що склалася у зв’язку з виданням президентом Володимиром Зеленським указу “Про відсторонення від посади судді Конституційного Суду України” 29 грудня 2020 року.

Про це у вівторок, 5 січня, повідомляє пресслужба суду.

“Збори суддів Конституційного Суду України звертають увагу на неприпустимість недодержання органами державної влади та посадовими особами приписів Конституції України, що може призвести до блокування роботи Конституційного Суду України, яке унеможливить здійснення конституційного контролю з метою забезпечення верховенства Конституції України, утвердження прав і свобод людини”, – йдеться в заяві.

Судді КСУ занепокоєні ситуацією, що склалася у зв’язку з виданням цього указу.

У заяві вказано, що Конституція України має найвищу юридичну силу, а закони та інші нормативно-правові акти приймаються на її основі і мають їй відповідати (частина друга статті 8 Конституції).

Окрім того, судді КСУ наголошують, що органи державної влади та їх посадові особи у своїй діяльності зобов’язані неухильно додержуватись вимог Конституції, зокрема й тих, які гарантують незалежність Конституційного Суду України, незалежність та недоторканність суддів КСУ (ст.147, 149 Основного закону).

У пресслужбі КСУ також повідомили, що на адресу Суду надійшов науковий висновок щодо відсторонення від посади судді Конституційного Суду України у кримінальному провадженні, підготовлений членами Науково-консультативної ради КСУ.

У ньому вказано, що особливий статус суддів Конституційного Суду передбачає спеціальні законодавчі гарантії їх незалежності, зокрема в аспекті звільнення або тимчасового відсторонення судді КСУ від посади у кримінальному провадженні, з урахуванням принципу верховенства права, міжнародних стандартів та чинних конституційних норм під час застосування до цих осіб належної правової процедури.

Читайте також:
КСУ закликав Зеленського скасувати “юридично нікчемний” указ про відсторонення Тупицького

Також зазначається, що Конституцією та відповідними міжнародними документами закріплено однаковий юридичний статус усіх суддів Конституційного Суду, незалежно від суб’єкта їх призначення, через систему гарантій забезпечення їх незалежності. Конституційний Суд є незалежним від інших гілок влади, що є також фундаментальною основою балансу гілок влади.

У науковому висновку вказано, що міжнародно-правові акти, Конституція, а також офіційна конституційна доктрина України визнають, що незалежність і недоторканність суддів Конституційного Суду, яка є невід’ємною складовою їхнього статусу, має бути рівною незалежності та недоторканності інших суддів.

Нагадаємо, 29 грудня 2020 року президент підписав указ про відсторонення Олександра Тупицького від посади судді Конституційного Суду строком на два місяці.

Таке рішення начебто обґрунтоване 154 статтею Кримінально-процесуального кодексу про відсторонення з посади особи, яку підозрюють у злочині. Там є пункт, який дозволяє президенту за клопотанням прокурорів відсторонювати тих осіб, яких він призначає за Конституцією.

Водночас у КС зазначили, що рішення про звільнення судді з посади ухвалюється виключно Конституційним Судом на спеціальному пленарному засіданні, і жоден інший орган чи посадова особа не можуть ухвалити таке рішення замість нього.

Клопотання про відсторонення Тупицького офіс генпрокурора відправив президентові напередодні, 28 грудня.

За словами представника президента України в КСУ Федора Веніславського,  на переконання фахівців у галузі конституційного права, “ні Конституція України, ні закон України про Конституційний Суд не визначають особливої процедури такої процесуальної дії, якою є відсторонення судді КСУ від виконання посадових обов’язків”.

Раніше голові КСУ Олександрові Тупицькому повідомили про підозру у здійсненні впливу на свідка шляхом підкупу, а також в наданні завідомо неправдивих показань свідка.

Читайте також:
Тупицький не може бути головою КСУ, перезавантаження суду має початися саме з цього, – Зеленський

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна