КСУ закликав Зеленського скасувати “юридично нікчемний” указ про відсторонення Тупицького

 

У Конституційному Суді вважають указ президента Володимира Зеленського про відсторонення голови суду Олександра Тупицького “юридично нікчемним” і закликали скасувати документ.

Про це йдеться у повідомленні на офіційному сайті КСУ в середу, 30 грудня.

“З конституційно-правової точки зору указ президента України “Про відсторонення від посади судді Конституційного Суду України” від 29 грудня 2020 року № 607/2020 є юридично нікчемним і не може підлягати виконанню, оскільки він виданий президентом України з перевищенням його конституційних повноважень, суперечить конституційним засадам організації державної влади в Україні, конституційним принципам діяльності Конституційного Суду України, посягає на конституційно-правовий статус судді Конституційного Суду України”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що видання президентом цього указу є протиправним втручанням у діяльність судді Конституційного Суду, перешкоджанням виконанню ним своїх службових обов’язків, що тягне за собою передбачену законом юридичну відповідальність.

У КС попередили, що Кримінальний кодекс передбачає кримінальну відповідальність за втручання у діяльність державного діяча (стаття 344) та втручання в діяльність судових органів (стаття 376).

Статтею 60 Конституції України встановлено, що ніхто не зобов’язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази. За віддання і виконання явно злочинного розпорядження чи наказу настає юридична відповідальність.

“Виходячи з цього, суддя Конституційного Суду України Олександр Тупицький зобов’язаний продовжувати виконувати свої службові обов’язки відповідно до Конституції України та Закону України “Про Конституційний Суд України”, а президент України – негайно скасувати свій указ 607/2020 від 29 грудня 2020 року”, – заявили у суді.

Нагадаємо, 29 грудня президент підписав указ про відсторонення Олександра Тупицького від посади судді Конституційного Суду строком на два місяці.

Таке рішення начебто обґрунтоване 154 статтею Кримінально-процесуального кодексу про відсторонення з посади особи, яку підозрюють у злочині. Там є пункт, який дозволяє президенту за клопотанням прокурорів відсторонювати тих осіб, яких він призначає за Конституцією.

Водночас у КС зазначили, що рішення про звільнення судді з посади ухвалюється виключно Конституційним Судом на спеціальному пленарному засіданні, і жоден інший орган чи посадова особа не можуть ухвалити таке рішення замість нього.

Клопотання про відсторонення Тупицького офіс генпрокурора відправив президентові напередодні, 28 грудня.

За словами представника президента України в КСУ Федора Веніславського,  на переконання фахівців у галузі конституційного права, “ні Конституція України, ні закон України про Конституційний Суд не визначають особливої процедури такої процесуальної дії, якою є відсторонення судді КСУ від виконання посадових обов’язків”.

Раніше голові КСУ Олександрові Тупицькому повідомили про підозру у здійсненні впливу на свідка шляхом підкупу, а також в наданні завідомо неправдивих показань свідка.

Читайте також:
Голові КСУ Тупицькому повідомили про підозру, – ОГП

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна