В аптеках окупованого Криму виник гострий дефіцит ліків для COVID-хворих

 

У багатьох аптеках окупованого Російською Федерацією Криму немає препаратів, необхідних для лікування пневмонії, викликаної COVID-19.

Як передає “Новинарня“, про це свідчать результати моніторингу “Кримської правозахисної групи”, проведеного протягом місяця у 124-х аптеках 13-ти міст анексованого півострова (станом на 22 грудня).

Моніторингова група перевіряла наявність в аптеках тих ліків, які місцеві лікарі призначають кримчанам для лікування пневмонії.

Чимало людей у Криму на сьогодні змушені вдаватися до такого лікування вдома, тому що або в лікарнях бракує місць, або хворих, попри наявність вільних ліжок у медзакладах, все одно відправляють на домашнє лікування.

Результати моніторингу засвідчили гостру нестачу низки препаратів, потрібних для лікування пневмонії, викликаної коронавірусною інфекцією.

Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує застосування кортикостероїдів, таких, як дексаметазон, гідрокортизон або преднізолон, для лікування пацієнтів з тяжкою формою COVID-19. Цих препаратів у перевірених аптеках не було.

Преднізолон у таблетки чи ампулах виявили лише в 13 аптеках з 124-х і тільки у шести містах із тринадцяти.

Клексан і його аналог фраксипарин (в ампулах) продають лише в трьох аптеках з 124-х перевірених – у Армянську, Джанкої та Феодосії.

Майже відсутні в продажу препарат в ампулах цефепім і його аналоги (цефтріаксон, цефотаксон, аксетін). Ці ліки наявні тільки в чотирьох аптеках із 124-х перевірених (дві в Алушті й по одній у Севастополі та Феодосії).

З усього обраного для перевірки переліку ліків найдоступнішими виявилися азитроміцин і його аналоги (кларитроміцин, сумамед). Цими препаратами торгують орієнтовно 41% аптек у всіх 13-ти перевірених містах.

Ртутні термометри є в продажу в 13-ти аптеках п’яти міст. Пульсоксиметри продають приблизно 20% аптек.

Безконтактні чи електронні термометри вдалося відшукати лише у половині аптек з усіх перевірених.

Моніторингова група обстежила 124 аптеки, розташовані в різних районах тринадцяти міст окупованого Криму – Алушті, Джанкої, Керчі, Красноперекопську, Судаку, Феодосії, Сімферополі, Севастополі, Євпаторії (по десять аптек в кожному місті), Білогірську і Ялті (по дев’ять аптек у кожному місті), Бахчисараї та Армянську (по вісім аптек).

Перевірка відбувалася шляхом пошуку необхідних препаратів на сайтах, а також через телефонне опитування працівників цих аптек.

В умовах, коли багато кримчан не в змозі отримати лікування в стаціонарі, наявність в аптеках згаданих препаратів стає життєво важливою для людей.

Російська Федерація як держава, як держава-окупант, зобов’язана вжити всіх необхідних заходів для боротьби з поширенням COVID-19 і захистити цивільне населення анексованого Криму.

Проте результати моніторингів КПГ, зокрема й моніторингу наявності ліків, щоразу підтверджують те, що РФ порушує норми міжнародного гуманітарного права, включно зі ст. 56 Конвенції про захист цивільного населення.

Читайте також:
Російські окупанти в Криму заблокували десятки українських інформаційних сайтів

Загроза від НАТО, ядерний потенціал, Крим: Путін нарізав задачі армії РФ на 2021 рік

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна