Загроза від НАТО, ядерний потенціал, Крим: Путін нарізав задачі армії РФ на 2021 рік

 

У Москві відбулося розширене засідання колегії міністерства оборони Російської Федерації. Участь у ньому взяли, крім військового керівництва, міністр оборони РФ Сергій Шойгу та президент Володимир Путін.

Про засідання повідомили пресслужби Кремля та міноборони в понеділок, 21 грудня.

Новинарня” зібрала ключові безпекові тези очільників оборонного відомства та президента держави-агресора, які можуть прямо чи опосередковано стосуватися України, безпеки в Чорноморському регіоні, Північноатлантичного Альянсу, ядерної безпеки тощо.

На засіданні колегії підбивали підсумки 2020 року та планували розвиток російських збройних сил у 2021 році. Захід відбувся в Національному центрі управління обороною.

Прикметно, що і Путін, і Шойгу в своїх промовах згадали присутність російської армії в Сирії та Нагірному Карабасі, втім, не обмовилися про військових РФ на Донбасі.

Що говорив міністр оборони Сергій Шойгу

Про “загрозу” від НАТО

“У 2020 році розширилася географія викликів для нашої країни, зросла роль військової сили у вирішенні міжнародних проблем. НАТО розглядає Росію головною загрозою, нарощує військовий потенціал біля наших кордонів. США почали передислокацію бойових підрозділів з Німеччини до Польщі та країн Балтії. На 15%, в порівнянні з минулим роком, зросла інтенсивність розвідувальних і демонстративних дій американських літаків і кораблів поблизу російських кордонів.
Системними стали тренування НАТО, що проводяться одночасно біля західних, південних і східних рубежів Росії. Тільки в серпні – вересні в них брало участь 55 бойових літаків, включаючи стратегічні бомбардувальники і 12 кораблів – носіїв високоточної зброї.
Ми уважно відстежували ці навчання, застосовували дзеркальні заходи”.

Міністр оборони РФ Сергій Шойгу. Фото: пресцентр МО РФ

Про ядерну тріаду

“Ядерна тріада підтримується на рівні, що дозволяє гарантовано здійснювати стратегічне стримування. У РВСП (ракетних військах стратегічного призначення – Н.) більше 95% пускових установок – в постійній готовності до бойового застосування.
Дальньою авіацією успішно вирішуються завдання повітряного патрулювання. У поточному році здійснено 50 польотів стратегічних ракетоносців за встановленими маршрутами.
Ракетні підводні атомні крейсери несуть планову бойову службу в призначених районах Світового океану.
Висока бойова готовність стратегічних ядерних сил забезпечується безпрецедентним рівнем сучасності, доведеним до 86%”.

Про навчання “Кавказ-2020”

“Головним заходом бойового навчання (для ЗС РФ – Н.) стало стратегічне командно-штабне навчання “Кавказ-2020″. Воно показало високий рівень підготовки органів військового управління стратегічного і оперативного рівнів, здатність угруповань військ надійно забезпечити військову безпеку Росії на південно-західних рубежах”.

Засідання колегії МО РФ

Про воду для Криму

“Підрозділи матеріально-технічного забезпечення побудували і вже півроку експлуатуються 819 км польового магістрального трубопроводу для постачання водою Сімферополя і центральної частини Кримського півострова. Вже подано понад 6 млн кубометрів води.
У поточному році для Севастополя завершили будівництво водоводу і гідротехнічних споруд, що дозволяють щодоби подавати 15 тис. кубометрів води.
З 1 березня наступного року обсяг щодобової подачі води ще збільшиться на 50 тисяч кубометрів за рахунок завершення будівництва водозабору та інженерної інфраструктури”

Про нову РЛС в Криму

“У 2021 році міністерсто оборони планує… розпочати роботи з будівництва радіолокаційної станції “Яхрома” в Севастополі і окремих вузлів загоризонтного виявлення повітряних цілей в Калінінграді і Зеї”.

Що заявив Путін

Про світові конфлікти та “загрозу” від НАТО

“Ми бачимо, що військово-політична ситуація в світі залишається складною. Високі ризики загострення ситуації в Закавказзі, на Близькому Сході, в Африці, інших регіонах світу. Не припиняється військова активність блоку НАТО. Триває деградація, на жаль, системи контролю над озброєннями. Під надуманими приводами США вже вийшли з договорів по ПРО, РСМД і з відкритого неба. Немає визначеності і щодо договору про СНО, термін дії якого, як відомо, закінчується в лютому 2021 року. Ми неодноразово вже заявили про готовність продовжити цю угоду, відповіді немає.
Безумовно, ми детально аналізуємо поточну геостратегічну та військово-політичну ситуацію, прогнозуємо можливі варіанти її розвитку”.

Фото: пресцентр МО РФ

“Доручаю зосередитися на вирішенні наступних ключових завдань. Перше – це підтримка високої боєготовності ядерних сил. Розвиток всіх складових ядерної тріади. Це принципово важливо, щоб гарантовано забезпечити безпеку нашої країни, зберегти стратегічний паритет в світі”.

Про високоточну зброю на кордонах РФ

“Важливо зміцнювати потенціал сил неядерного стримування, найперше – високоточної зброї. Ми не маємо наміру виробляти і розгортати ракети середньої і меншої дальності в європейській частині Росії, так само як і в інших регіонах країни. Але треба бути готовими оперативно реагувати на розміщення західними країнами аналогічних засобів поблизу наших кордонів. У разі вимушеної необхідності провести всі відповідні заходи, причому в найкоротші терміни”.

Про випробування нових зразків озброєння під час “бойового навчання”

“В ході бойового навчання слід більш активно освоювати, “обкатувати” озброєння і техніку з елементами штучного інтелекту, тільки зовсім недавно обговорювали це на Раді Безпеки, в тому числі – роботизовані комплекси, безпілотні літальні апарати, автоматизовані системи управління.
Така зброя в рази підвищує потенціал частин і з’єднань, і не тільки сьогодні, але і в найближчому майбутньому значною мірою визначатиме результат бою…
Вже зараз деякі наші сусіди проявляють підвищений інтерес до того, що і як ми там плануємо робити. Але ми ж традиційно запрошуємо спостерігачів, треба і на цей раз запросити, нехай дивляться, у нас все відкрито в цьому сенсі”.

Читайте також:
Росія готується будувати РЛС “Яхрома” в окупованому Севастополі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна