НАБУ повідомило про підозру синові Гладковського

 

Детективи Національного антикорупційного бюро повідомили про підозру в одержанні хабаря ще одному фігуранту справи, пов’язаної з діяльністю ТОВ “Оптимумспецдеталь”.

Про це в понеділок, 21 грудня, повідомила пресслужба НАБУ, а “Укрінформ” з’ясували, що йдеться про Ігоря Гладковського – сина колишнього першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського.

“21 грудня 2020 року НАБУ та САП повідомили про підозру в одержанні 950 тис. грн неправомірної вигоди особі, яка забезпечувала вплив на ухвалення рішення генеральним директором Державної компанії “Укрспецекспорт”. Її дії кваліфіковані за ч.2 ст.369-2 ККУ (зловживання впливом)“, – йдеться у повідомленні НАБУ.

У відомстві не називають прізвища підозрюваного, однак адвокат Ігоря Гладковського – сина колишнього першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського – Руслан Волинець у коментарі “Укрінформу” підтвердив вручення підозри.

У НАБУ інформують, що підозрюваний разом із ще низкою осіб у 2015-2017 рр. реалізували корупційну схему з постачання товарів невідомого походження підприємствам ДК “Укроборонпром” із використанням ТОВ “Оптимумспецдеталь” та інших суб’єктів господарювання.

Завдяки зусиллям підозрюваного, ТОВ “Оптимумспецдеталь” отримувало преференції під час укладення договорів та розрахунків з підприємствами “Укроборонпрому”. За що він отримував неправомірну вигоду, яка, за домовленостями, мала становити 50% від загальної суми незаконно отриманого прибутку учасників схеми. У такий спосіб лише за одним договором підозрюваний отримав 950 тис. грн неправомірної вигоди. Однак, на переконання слідства, це не єдиний випадок протиправної діяльності – решту фактів наразі досліджують.

Розслідування зазначених фактів детективи здійснюють із листопада 2019 року, коли підслідність у справі визначили за НАБУ.

Зазначається, що правоохоронці встановили вісім учасників корупційної схеми, реалізованої за участі ТОВ “Оптимумспецдеталь”. Із них дві особи засуджені, троє – на лаві підсудних. Ще троє залишаються підозрюваними (із особою, якій наразі повідомлено про підозру).

У межах розслідування встановлено, що за час дії схеми за участі ТОВ “Оптимумспецдеталь”, ДК “Укроборонпрому” поставлено товарів на суму близько 165 млн грн, при цьому до бюджету не надійшло понад 49 млн грн, із яких 25,77 — податок на додану вартість, 23,57 — податок на прибуток.
Як повідомлялося, засновник компанії “Оптимумспецдеталь” Андрій Рогоза та його партнер Віталій Жуков були фігурантами журналістського розслідування Bihus.info про розкрадання в ДК “Укроборонпром”.

Читайте також:
Гладковський програв суд журналістам Bihus.Info щодо розслідування про “оборонку”

25 лютого команда журналістських розслідувань Bihus.Info представила сюжет, у якому стверджується, що Ігор Гладковський, син Олега Гладковського, разом із Віталієм Жуковим та Андрієм Рогозою у 2015-2016 роках через фірми-прокладки поставляли оборонним підприємствам із системи “Укроборонпрому” деталі й комплектуючі контрабандою з Росії, а також деталі з українських військових частин за цінами, завищеними у два-чотири рази. За даними журналістів, обсяг розкрадань становить мінімум 250 млн грн.

Денис Бігус зазначив, що частиною їхнього розслідування стали матеріали, які на адресу редакції надіслав електронною поштою невідомий відправник. Цей файл зокрема включає листування фігурантів справи.

Автори розслідування стверджують, що до корупційних операцій причетні зокрема заступник секретаря РНБО Олег Гладковський (колишнє прізвище Свинарчук), який раніше був бізнес-партнером Петра Порошенка, екс-керівник “Укрспецекпорту” – голова держконцерну “Укроборонпром” Павло Букін, директори підприємств та інші посадові особи держконцерну.

У програмі також зазначено, що операції організовували через три основні фірми-прокладки, зокрема ТОВ “Оптимумспецдеталь”. Однією з прокладок нібито був завод “Кузня на Рибальському”, що належав на той момент Петру Порошенкові.

Ігор Гладковський заявив, що подасть до суду на авторів фільму. Він попросив тимчасово призупинити його повноваження на посаді, і за рішенням Порошенка Гладковський був тимчасово відсторонений.
Тодішній президент закликав антикорупційні органи неупереджено розслідувати факти опублікованих корупційних скандалів в оборонному секторі.

Водночас у підозрі, оголошеній Гладковському 18 жовтня, не згадуються моменти з розслідування Бігуса.

Читайте також:
10 пунктів, у чому справді винен Гладковський, і в чому урок для Зеленського, – Бутусов

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна