10 пунктів, у чому справді винен Гладковський, і в чому урок для Зеленського, – Бутусов

 

Юрій Бутусов
журналіст, головний редактор сайту “Цензор”

10 пунктів, у чому справді винен Гладковський, і в чому урок для Зеленського? (FB)

Те, що пред’явили [колишньому першому заступнику секретаря РНБО Олегу] Гладковському в підозрі – завищення ціни при закупівлі “МАЗів” і продажу їх в ЗСУ – поставити в провину не можна. З юридичної точки зору, на тендер вийшла компанія, яка запропонувала аналогічні “КрАЗам” машини за меншою ціною. У чому тут завдання шкоди державі? Шкоди немає, ця підозра розвалиться в суді.

Є ще один епізод, який Гладковському намагаються поставити на карб, але підозра ще не висунута – це закупівля в США вишки радіотехнічного контролю під Маріуполем – поставка для Держприкордонслужби. На церемонію відкриття приїжджала посол США. Тут можна висунути підозру щодо ціни закупівлі – якщо правоохоронні органи США нададуть документи про можливе завищення ціни. Тоді можна буде визначити матеріальний збиток. Але сама вишка була поставлена ​​і працювала, доцільність її закупівлі спірна, але в чому склад злочину? Це слід буде довести.

Так в чому ж реально винен Гладковський?

Посада першого заступника секретаря РНБО, яка була у Гладковського, не передбачає якихось повноважень в оборонній промисловості – це була просто ширма, статус, а насправді Гладковський був “смотрящим” “по оборонці”. Його вплив йому делегував президент Петро Порошенко. В ручному режимі Гладковський п’ять років керував і впливав на всі питання цієї галузі, на планування, держоборонзамовлення, розстановку кадрів в “Укроборонпромі”, особисто курирував приватні компанії, які ввозили обладнання з РФ.

Справа Гладковського тим важливіша, що

президент Володимир Зеленський повторює всі ті ж помилкові дії президента Порошенка в управлінні, які зробили Гладковського і “Укроборонпром” токсичними.

Тимчасова схема, зав’язана на особистій владі та особистих відносинах “сірого кардинала” з президентом, стала постійною і вступила в пряму суперечність із логікою роботи держави.

У чому Олег Гладковський насправді винен?

1. Всі проєкти створення Агентства з питань оборонної промисловості для планування, координації та контролю оборонної промисловості Гладковський провалив. В Україні відсутня взагалі нормальна кооперація між різними заводами в різних відомствах, відсутня доктрина і стратегія розвитку оборонної промисловості, не визначені пріоритети. Все це вкрай важливо для системного розвитку на довгі роки, і все це не потрібно тим, хто любить “вирішувати питання” із сьогодні на сьогодні та в своїх інтересах. Ніяких експертних висновків, ніякого об’єктивно обгрунтованого планування.

2. Концерн “Укроборонпром” був створений Олександром Януковичем з однією метою – зробити одну бухгалтерію, щоб грабувати все держпідприємства ОПК. “Укроборонпром” – абсурдне породження мафіозної системи Януковича, і він мав бути давно ліквідований. Гладковський зберіг цю схему управління оборонною промисловістю, тому що так завжди зручно вирішувати щось у ручному режимі.

3. Система державних закупівель озброєння через розрахунково-калькуляційні матеріали – це безглуздий скелет радянського оборонного планування, який в умовах ринкової економіки є абсолютним злом. Але система закупівлі не реформована, неграмотна система закупівель паралізує виробництво.

4. Брехня на всіх рівнях, відсутність об’єктивного аудиту оборонної промисловості. Держава витрачає величезні кошти на закупівлю дорогого зброї, яка має низьку надійність, погані експлуатаційні характеристики і не відповідає критерію “вартість-ефективність”. БТР-3 і БТР-4, на які держава виділила десятки мільйонів доларів – це недостатньо надійна техніка, і є великі претензії взагалі до доцільності закупівлі машин цих типів. Низька прохідність, маневреність БТР-4, слабкість ходової частини. Надійність нових БТР-3 у військах не перевищує 50%, постійно то роздатковий механізм, то гармата виходять з ладу.

5. Єдине держпідприємство “Укроборонпрому”, яке виробляє серійно конкурентоспроможні на світовому ринку системи озброєння і володіє замкнутим циклом виробництва, – “КБ “Луч” під керівництвом видатного інженера Олега Коростельова – не отримало через Гладковського експортну ліцензію. У рамках держави не створено ракетний холдинг, вертикально інтегрований, всі підприємства ракетного кластера, як і раніше, роз’єднані. Ми не використовуємо всі свої можливості для зростання в цій сфері.

6. Попри велику кількість авіаційних підприємств, вони не об’єднані в єдиний холдинг. Триває імітація бурхливої ​​діяльності на авіаційних підприємствах, держава утримує тисячі працівників, не проводячи вже багато років свої літаки. При цьому є прекрасно працює приватне підприємство “ФЕД” у Харкові, є філія “Боїнга”, що переманює всіх українських інженерів, тобто працювати успішно в Україні авіаційники цілком можуть, якщо побудувати державну політику. Але діла не було до цього ні Гладковському, нема й нинішній владі. А ось земля “Антонова” викликала великий інтерес.

7. Утримується величезна система посередницьких компаній, перш за все “Укрінмаш”, яка працювала вкрай неефективно і фактично використовувалася для видоювання держпідприємств.

8. Із 2016 року, коли вперше виник скандал і було відкрито кримінальну справу про створення приватних посередницьких компаній, які добували деталі для військового виробництва і за “кеш” поставляли державі, було очевидно, що треба створювати спеціальне приватне підприємство під контролем спецслужб, щоб усі нелегальні закупівлі в РФ відбувалися під контролем. Але Гладковський вирішив, що йому зручніше вирішувати всі ці питання самому. В результаті гучний скандал.

9. Через відсутність державної програми розвитку озброєнь кошти платників податків виділялися на сумнівні проєкти. Прорахувати їх доцільність неможливо – ці рішення не пов’язані в єдину систему. Наприклад, ще один гучний скандал тижня – 600 мільйонів гривень на будівництво лінії для виробництва снарядів на заводі “Артем” “Укроборонпрому”, виявляється, було виділено незрозумілій фірмі зі США, що не поставила повний комплект обладнання, і тепер контррозвідка СБУ пред’явила підозри цілій низці посадових осіб, включаючи ексзаступника міністра економіки Бровченка. А снаряди випускати там досі не можна, і тепер “Укроборонпром” хоче ще гроші витратити на цю ж саму лінію.

10. Україна втрачає залишки наукового і виробничого потенціалу оборонної промисловості, і тут ніякий “турборежим” та ніяке ручне управління не замінять необхідності терміново будувати доктрину і стратегію розвитку галузі. Для побудови стратегії не було за п’ять років зроблено нічого. Вічна пожежа, вічне “рішалово”.

Всім численним наближеним до президента Зеленського я дуже рекомендую уважно стежити за процесом Гладковського – якщо не будувати інституції й не оперувати стратегіями, доля “стрілочників” при наступній владі буде такою ж, як і Гладковського зараз. І нова влада поки йде, на жаль, точно таким самим шляхом, ніяких системних підходів в оборонній політиці та оборонній промисловості в команди Зеленського поки немає. Так що стежте за трансляцією, переймайте досвід…

Читайте також:
Вищий антикорсуд відправив Гладковського під варту із заставою в 10,6 млн

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна