ПЦУ залишається найбільшою за чисельністю й підтримкою релігійною організацією в Україні, – Епіфаній

 

Православна церква України належить до числа найбільших помісних православних церков, а також залишається найбільшою за чисельністю та підтримкою релігійною організацією в нашій державі.

Про це у вівторок, 15 грудня, під час другого архієрейського Собору Православної церкви України заявив її предстоятель митрополит Епіфаній, інформує пресслужба ПЦУ.

“Станом на сьогодні Православна церква України складається з 44 єпархій, які в Україні об’єднують понад сім тисяч парафій, близько 80 чоловічих і жіночих монастирів. Ми маємо дев’ять вищих духовних навчальних закладів, у яких навчається 1050 студентів, а також співпрацюємо з Кафедрою культурології, релігієзнавства та теології Чернівецького національного університету ім. Федьковича”, – сказав митрополит Епіфаній.

Служіння в ПЦУ здійснюють понад 4,5 тисячі кліриків, зокрема 60 архієреїв, з них 47 – єпархіальних.

Соціологічні дослідження засвідчують, що до православного віросповідання в Україні належать за різними оцінками від 65 до понад 75% опитаних.

Більшість з тих, хто визначився зі своєю конфесійною та юрисдикційною належністю, декларують свій зв’язок з Православною церквою України.

“В усіх регіонах, окрім Сходу, число прихильників Православної Церкви України істотно переважає число прихильників Московського Патріархату – навіть там, де чинні парафії ПЦУ перебувають у меншості. Серед опитаних православних ідентифікація себе саме з ПЦУ в порівняні з минулим роком виросла на третину”, – зазначив предстоятель.

Водночас стабільно великим є число тих, хто декларує себе “просто православними”, особливо багато таких на Сході та Півдні України – понад половина від усіх православних.

“Можемо констатувати, що Православна церква України за усіма показниками надалі належить до числа найбільших помісних православних церков, а також залишається найбільшою за чисельністю та підтримкою релігійною організацією в Україні. Таке становище накладає на неї і на всіх нас особливу відповідальність щодо суспільства та Української держави. Водночас ми повинні бачити велике поле для того, що називають внутрішньою місією, тобто для перетворення номінальних віруючих – на свідомих, формальних і непрактикуючих – на діяльних членів парафій. Щоби більше охрещених у Православній церкві людей, ніж це є зараз, не просто засвідчували свою віру в Бога під час опитувань, але мали живий зв’язок із церковним життям через свою місцеву громаду”, – сказав митрополит Епіфаній.

Нагадаємо, нещодавно предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній очолив рейтинг довіри до українських ієрархів.

Читайте також:
На архієрейському Соборі ПЦУ закликала державу захищати суспільство від ворожого іноземного впливу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна