Щоб поставити на Байковому мега-пам’ятник космонавту від Зеленського, “задавили” сусідні поховання і викорчували калину

 

Мирослава Барчук
журналістка, телеведуча

(FB)

Я б, може, промовчала і не оцінювала цього взірця монументалізму, машущєго ручкой, на могилі космонавта [Леоніда] Каденюка, який відкривав сьогодні президент Зеленський. Але ця історія стосується і моєї родини, тому напишу.

На задньому плані ліворуч – похована моя мама (народна артистка, Герой України Ніла Крюкова померла 5 жовтня 2018 року – “Н”), її пам’ятник – білий птах, зозуля. Мама хотіла, щоб на її могилі посадили калину з села, де вона народилась. Тому наш родич привіз калину з їхнього двору прямо на похорон, і ми відразу, два роки тому, посадили цей кущ біля могили.

Одного дня ми прийшли до мами на Байкове і побачили, що калина викорчувана і лежить у смітнику. Бо почалися роботи зі спорудження ракети, символу української космонавтики.

Історія, звісно, не про наш кущ, бог із ним. Це так, деталь, метафора.

Історія ця про вшанування пам’яті і тактовність.

Гігантською ракетою-космонавтом увінчали цілий сектор, оточили великим майданчиком. Хоча на Байковому місця поховань регламентуються до сантиметра, тому виділення такої території – це окреме виняткове рішення найвищого керівництва міста і країни. І відгородили грубими кам’яними плитами – завершена меморіальна композиція, треба розуміти.

І таким чином цим колосом “задавили” все навколо. Ландшафт, вигляд згори і всі сусідні поховання: Левка Лук’яненка, творця української державності і 25-річного в’язня радянських таборів, композитора Майбороди, оперної співачки Діани Петриненко, поета Мойсея Фішбейна і всіх інших у тому квадраті.

Я розумію значення і символіку польоту в космос першого українського космонавта і дуже шаную його. Тут жодних питань нема.

Це питання про смак і почуття міри людей, які ось це все вписали в краєвид.

Я також розумію, що нинішній владі окремо взята аерокосмічна галузь зрозуміліша, ніж українське мистецтво чи історія державності, тому можна не стримувати себе, дати дозвіл, накрити ракетою весь 42-й квадрат [Байкового кладовища], показати своє ставлення до ідеї української космонавтики, возложить червоні гвоздики, зняти це операторським краном і показати народу (фото беру з сайту президента).

Взагалі Байкове все більше стає ґротескною картинкою, довідником соціокультурних особливостей нашого часу. Де все і всі перемішані докупи. Злодії і генії, кати і жертви, де мармуровий генерал Кравченко (міністр внутрішніх справ часів Кучми, імовірно причетний до вбивства Гонгадзе та інших злочинів – “Н”) дивиться на могилу Василя Стуса, геніальні Амосов, Ступка і Удовенко затиснені пафосними меморіалами футболістам.

Дуже бракує справжнього українського некрополя, зі строгим почуттям міри, смаку і логіки поховань. Без рагульських позолот, міряння розмахом і невитравного духу сталінського ампіру.

Читайте також:
“Куплет із відомої пісні Путіна”:
у мережі розкритикували новорічне звернення Зеленського

НБУ випустив першу вертикальну банкноту – з Каденюком. ФОТО

Графіті Майдану, Львів, продані печери: все про те, як Жлоб знищує нашу історичну пам’ять, – Барчук

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна