Помер космонавт Леонід Каденюк, який двічі прокрутив Гімн України на орбіті

 

Пішов із життя перший космонавт незалежної України, генерал-майор ЗСУ Леонід Каденюк.

Як повідомив співрозмовник агентства УНН з оточення Каденюка, 67-річний льотчик раптово помер в парку Царське Село у Києві в середу, 31 січня, під час пробіжки, ще до приїзду “швидкої допомоги”.

67-й день народження він відзначив три дні тому.

Як відомо, Леонід Каденюк народився 28 січня 1951 року в селі Клішківці Хотинського району Чернівецької області в сім’ї сільських вчителів.
Після закінчення середньої школи зі срібною медаллю вступив до Чернігівського вищого військового авіаційного училища льотчиків (ЧВВАУЛ). У 1971 році отримав диплома льотчика-інженера за спеціальністю “Пілотування і експлуатація літальних апаратів”, працював льотчиком-інструктором ЧВВАУЛ.

У серпні 1976 року Каденюк був відібраний до загону радянських космонавтів у групу багаторазової космічної системи “Буран”. Невдовзі отримав диплом і кваліфікацію “льотчик-випробувач” та “космонавт-випробувач”.
З 1977 до 1983-го і з 1988 до 1996 року — космонавт-випробувач групи багаторазової космічної системи “Буран”. У 1988–1990 роках пройшов інженерну та льотну підготовку за програмою “Буран” як його командир, однак радянський “човник” злетів лише один раз, і без людей на борту.

Був льотчиком також у Державному науково-дослідного інституті Військово-повітряних сил СРСР.
1989 року закінчив Московський авіаційний інститут, літакобудівний факультет.
У період 1990–1992 років за повною програмою пройшов підготовку як командир транспортного корабля “Союз-ТМ”.

Каденюк брав участь у розробці та випробуванні авіаційно-космічних систем, у їх ескізному та макетному проектуванні, а також у льотних випробуваннях систем.
Літав більш ніж на 50 типах та модифікаціях літаків різного призначення, в основному — винищувачах.

У 1995 році відібраний у групу космонавтів Національного космічного агентства України.
Пройшов підготовку до космічного польоту в НАСА на американському космічному кораблі багаторазового використання як спеціаліст з корисного навантаження.
19 листопада – 5 грудня 1997 року здійснив космічний політ на американському шатлі “Колумбія” місії STS-87. Під час польоту виконував біологічні експерименти спільного українсько-американського досліду з трьома видами рослин (ріпа, соя і мох).
Час у космосі: 15 діб 16 годин 35 хвилин.

Зі спогадів космонавта: “Кожну вільну хвилину я і мої колеги використовували для спостереження і фотографування Землі та космосу. Такі заняття були найулюбленішими, а я вважав їх ще одним вражаючим і надзвичайно цікавим експериментом на борту „Колумбіі“.

День в Україні починається з Гімну. Тому Леонід Костянтинович замовив його для сигналу пробудження екіпажу, який транслювався із Центру управління польотом на борт “Колумбії”. Кожен член екіпажу обирав мелодію за власним вподобанням. Таким чином Гімн нашої держави двічі пролунав у космосі.

У 2002-2006 роках – народний депутат, обраний у мажоритарному окрузі №205 (Чернівецька область). Член фракції народної партії Литвина. Заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони

Леонід Каденюк був заступником генерального інспектора Генеральної військової інспекції при президентові України з питань авіації і космонавтики.

Автор п’яти наукових праць. 2017 року видав книгу  “Місія – космос”.

Герой України (1999).  Кавалер орденів “За мужність” I ступеня (1998) і “За заслуги” III ступеня (2011).

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна