ВМС погодилися встановити норвезькі ракети на британських катерах, – ЗМІ

 

Український флот погодився на норвезькі ракети на британських катерах та просить переробити два на тральщики.

Про це йшлося під час зустрічі в понеділок, 30 листопада, командувача Військово-морських сил ЗСУ Олексія Неїжпапи з аташе з питань оборони при посольстві Великобританії в Україні комодором Королівських ВМС Тімом Вудсом, пише видання “Думская” у середу, 2 грудня,

Так, джерело в Міністерстві оборони розповіло, що розмова з британським аташе стосувалася будівництва ракетних катерів для України за рахунок кредиту, наданого Сполученим Королівством.
За даними видання, командувач ВМСУ контр-адмірал Олексій Неїжпапа дав попередню згоду на оснащення катерів норвезькими протикорабельними ракетами Naval Strike Missile (NSM), що фігурували в первинному проєкті, і висловив бажання посилити артилерійське озброєння катерів за рахунок установки гармат більшого калібру.

Раніше командування ВМСУ наполягало на тому, щоб озброїти катера морською версією вітчизняного ракетного комплексу “Нептун”, яка наразі лише починає розроблятися.

Зміна артилерійської складової позначиться на вартості і центруванні катерів, але британці пообіцяли зробити відповідні розрахунки, щоб зрозуміти всі ризики такого рішення, пише “Думская”.

Також, за словами співрозмовника видання, контр-адмірал Неіжпапа висловив бажання будувати на британських і українських верфях не вісім ракетних катерів, а шість.

Ще дві одиниці, на його думку, повинні стати тральщиками, які необхідні ВМСУ.

Нагадаємо, 30 листопада в Одесі відбулася зустріч командувача Військово-Морських сил ЗС України контр-адмірала Олексія Неїжпапи та аташе з питань оборони при Посольстві Великої Британії в Україні, комодора Королівських ВМС Тіма Вудза.
Під час зустрічі йшлося, зокрема, і про аспекти реалізації проєкту зі створення ракетних катерів.

Читайте також:
Таран розповів, які проєкти допоможе реалізувати Британія в рамках “морського” меморандуму

Як інформувала “Новинарня“, 7 жовтня міністр оборони України Андрій Таран та державний секретар з питань оборони Великої Британії та Північної Ірландії Бен Воллес підписали Меморандум про посилення співпраці між Україною та Сполученим Королівством Великої Британії та Північної Ірландії у військовій і військово-технічній сферах.

Раніше йшлося про наміри укласти між Києвом і Лондоном меморандум щодо побудови для Військово-Морських сил України британських ракетних катерів.

Ідеться про контракт обсягом $1,6 млрд (еквівалент 1,25 млрд фунтів). Це кредит на десять років не лише на побудову суден, а й інфраструктури двох нових морських баз ВМС ЗСУ за стандартами НАТО, в Очакові та Бердянську.

Для представлення цієї пропозиції в Україну міністр оборони Сполученого Королівства Бен Воллес приїздив в Україну в серпні.

Очікуваний контракт передбачає побудову для ВМСУ восьми ракетних катерів британського проєкту. При цьому два катери будуть виготовлені в Британії, а шість – в Україні за технологією, яку надасть британський виробник.

Як розповідав колишній  заступник начальника штабу ВМС ЗС України з євроінтеграції та радник міністра оборони, автор концепції “москітного флоту” Андрій Риженко, британський катер із потрібним нам оснащенням, вже зі зброєю та базовим боєкомплектом – тобто вісім ракет – може коштувати $60-80 млн за одиницю. “Це буде катер довжиною у 50 метрів, швидкість 30-50 вузлів, тоннаж до 400 тонн”, – зазначав Риженко.

Передбачається, що британські катери будуть озброєні імпортними протикорабельними ракетами, але з можливістю оснащення їх новими українськими ракетами “Нептун”, коли вони будуть адаптовані до морського запуску (зараз “Нептун” випробуваний і прийнятий на озброєння ЗСУ лише в конфігурації для наземного старту).

За попередніми умовами кредитування, не менше 20% виділених коштів мають іти британським постачальникам.

Як інформувала “Новинарня“, 7 жовтня президент Володимир Зеленський розпочав візит до Британії. Глава держави відвідав базу Королівських ВМС у місті Портсмуті.

Читайте також:
$1,6 млрд на вісім кораблів і дві бази: стали відомі деталі “морської” угоди Києва з Британією

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна