$1,6 млрд на вісім кораблів і дві бази: стали відомі деталі “морської” угоди Києва з Британією

 

На першу декаду жовтня запланований візит президента Володимира Зеленського до Лондона, під час якого відбудеться парафування або підписання нового великого україно-британського договору, що замінить Угоду про асоціацію у торгівлі з Британією після Brexit, а також, імовірно, буде підписано договір про наміри щодо побудови для ВМС України британських ракетних катерів.

Ідеться про контракт обсягом $1,6 млрд не лише на побудову суден, а й інфраструктури двох нових морських баз ВМС ЗСУ.

Як передає “Новинарня“, про це пише “Європейська правда“, оприлюднюючи деякі деталі великої “морської” угоди, що готується між Києвом та Лондоном.

Зазначається, що формально Зеленський не ставитиме підпис під договором, але “саме президент як верховний головнокомандувач має сказати останнє слово про контракт на постачання озброєння”, і “офіційний Лондон чекає саме цієї відмашки”.

За даними “ЄП”, британці не приховують, що переговори ведуться.

Саме для представлення цієї пропозиції в Україну з офіційним візитом у серпні приїздив міністр оборони Сполученого Королівства Роберт Бен Лоббан Воллес.

У відповіді на інформаційний запит у посольстві Великої Британії в Україні визнали, що йдеться про “підтримку суднобудівних потужностей” в Україні.

“Україна матиме можливість спостерігати та навчатися під час побудови перших кораблів у Британії, паралельно з модернізацією власного суднобудування”, – сказано в коментарі пресвідділу дипмісії щодо деталей майбутньої угоди.

У Міноборони України кажуть про необхідність отримати вісім ракетних катерів. При цьому два катери будуть виготовлені в Британії, а шість – в Україні за технологією та проєктом, який надасть британський виробник.

“Два перші корпуси будуть виготовлені на британській верфі за участі фахівців українського підприємства-виробника (його має визначити уряд). Надалі все виробництво – від збирання корпусів до оснащення кораблів озброєнням – буде відбуватися в Україні, на верфі, яку уряд обере та погодить із британською стороною”, – йдеться в статті редактора “Європравди” Сергія Сидоренка.

У зв’язку з цим уряд Сполученого Королівства готовий надати Україні позику на 10 років на суму до 1,25 млрд британських фунтів (1,6 млрд доларів за поточним курсом).

Британський кредит може покрити витрати на спорудження двох баз ВМС України за стандартами НАТО в Очакові на Чорному морі та в Бердянську – на Азовському.

Капітан першого рангу Андрій Риженко, у минулому – заступник начальника штабу ВМС ЗС України з євроінтеграції та радник міністра оборони, автор концепції “москітного флоту” – у коментарі “ЄП” підтвердив цю інформацію.

“Британія дає кредит на 10 років, і це не лише на кораблі, а також на інфраструктуру, порти”, – сказав він.

Катери, про які ведуть переговори, існують у декількох конфігураціях – за розміром, тоннажем, озброєнням тощо. Лондон чекає від України деталізації цих параметрів.

“Ми рахували, що британський катер із потрібним нам оснащенням, вже зі зброєю та базовим боєкомплектом – тобто вісім ракет – може коштувати $60-80 млн за одиницю. Це буде катер довжиною у 50 метрів, швидкість 30-50 вузлів, тоннаж до 400 тонн”, – розповів Риженко.

За умовами кредитування, не менше 20% виділених коштів мають іти британським постачальникам, розповів дипломат, знайомий з переговорами.

Передбачається, що британські катери будуть озброєні імпортними протикорабельними ракетами, але з можливістю оснащення їх новими українськими ракетами “Нептун”, коли вони будуть адаптовані до морського запуску (зараз “Нептун” випробуваний і прийнятий на озброєння ЗСУ лише в конфігурації для наземного старту).

Однією з вимог Сполученого Королівства є те, щоб спорудження катерів британського проєкту в Україні відбувалося не на Миколаївській верфі “Смарт-холдингу” Вадима Новинського. “Ми не хочемо мати справу із заводом, що підконтрольний російським власникам”, – заявив “ЄП” на умовах анонімності британський дипломат, долучений до переговорів.

Допомога Британії українським ВМС не обмежиться побудовою ракетних катерів і баз. Так, у посольстві Королівства, коментуючи запит “ЄП” щодо деталей контракту, наголосили, що всіляко сприятимуть розбудові українських ВМС. “Британія очолить програму “Ініціатива з морської підготовки” для Військово-морських сил, яка розпочнеться у вересні. Це будуть багатонаціональні зусилля з розширення можливостей українських моряків”, – сказано в коментарі.

“Зараз Британія активно шукає своє місце у світі поза межами ЄС. Їй необхідно зацементувати свій вплив, свою вагу як міжнародного гравця. У тому числі на безпековому полі. Україна є державою, з якою британські інтереси повністю збігаються, адже Лондон зацікавлений у стримуванні Росії. Словом, тут зірки зійшлися”, – пояснив один із дипломатів сенс зусиль Лондона в співпраці з Україною.

Зі слів військових експертів, після того, як Україна отримає зі США всі анонсовані патрульні катери класу Island та Mark VI, “домовленість з британцями про ракетні катери повністю закриває “москітні” потреби флоту”.

Читайте також:
Британія запропонувала Україні будувати ударні катери, МОУ думає

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна