Неїжпапа переговорив з британцями про етапи створення ракетних катерів

 

В Одесі відбулася зустріч командувача Військово-Морських сил ЗС України контр-адмірала Олексія Неїжпапи та аташе з питань оборони при Посольстві Великої Британії в Україні, комодора Королівських ВМС Тіма Вудза.
Йшлося, серед іншого, і про етапи створення ракетних катерів у рамках “морського” меморандуму України та Британії.

Ключовою темою розмови в понеділок, 30 листопада, стало обговорення напрямків нарощування бойового потенціалу України в Чорному та Азовському морях, передає Армія.Інформ.

Зазначається, що Неїжпапа ознайомив британську делегацію про розвиток спроможностей ВМС ЗС України.

Йшломя, зокрема, про підсилення корабельно-катерного складу, питання розвитку протимінної діяльності в басейні Чорного та Азовського морів, протидиверсійної боротьби, надійного захисту торговельних портів, пунктів базування і морегосподарського комплексу та розвитку військової освіти.

“Сторони обговорили аспекти реалізації проєкту зі створення ракетних катерів та оснащення їх найсучаснішими системами озброєння й автоматизації відповідно до найкращих практик держав-членів НАТО”, – пише Армія.Інформ.

Читайте також:
Таран розповів, які проєкти допоможе реалізувати Британія в рамках “морського” меморандуму

Як інформувала “Новинарня“, 7 жовтня міністр оборони України Андрій Таран та державний секретар з питань оборони Великої Британії та Північної Ірландії Бен Воллес підписали Меморандум про посилення співпраці між Україною та Сполученим Королівством Великої Британії та Північної Ірландії у військовій і військово-технічній сферах.

Раніше йшлося про наміри укласти між Києвом і Лондоном меморандум щодо побудови для Військово-Морських сил України британських ракетних катерів.

Ідеться про контракт обсягом $1,6 млрд (еквівалент 1,25 млрд фунтів). Це кредит на десять років не лише на побудову суден, а й інфраструктури двох нових морських баз ВМС ЗСУ за стандартами НАТО, в Очакові та Бердянську.

Для представлення цієї пропозиції в Україну міністр оборони Сполученого Королівства Бен Воллес приїздив в Україну в серпні.

Очікуваний контракт передбачає побудову для ВМСУ восьми ракетних катерів британського проєкту. При цьому два катери будуть виготовлені в Британії, а шість – в Україні за технологією, яку надасть британський виробник.

Як розповідав колишній  заступник начальника штабу ВМС ЗС України з євроінтеграції та радник міністра оборони, автор концепції “москітного флоту” Андрій Риженко, британський катер із потрібним нам оснащенням, вже зі зброєю та базовим боєкомплектом – тобто вісім ракет – може коштувати $60-80 млн за одиницю. “Це буде катер довжиною у 50 метрів, швидкість 30-50 вузлів, тоннаж до 400 тонн”, – зазначав Риженко.

Передбачається, що британські катери будуть озброєні імпортними протикорабельними ракетами, але з можливістю оснащення їх новими українськими ракетами “Нептун”, коли вони будуть адаптовані до морського запуску (зараз “Нептун” випробуваний і прийнятий на озброєння ЗСУ лише в конфігурації для наземного старту).

За попередніми умовами кредитування, не менше 20% виділених коштів мають іти британським постачальникам.

Як інформувала “Новинарня“, 7 жовтня президент Володимир Зеленський розпочав візит до Британії. Глава держави відвідав базу Королівських ВМС у місті Портсмуті.

Читайте також:
$1,6 млрд на вісім кораблів і дві бази: стали відомі деталі “морської” угоди Києва з Британією

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна