НАТО продовжить нарощувати практичну допомогу Україні та Грузії, – Столтенберг

 

НАТО високо цінує партнерство з Україною і Грузією та продовжить нарощувати практичну допомогу обом країнам у сфері безпеки та оборонних реформах.

Про це в середу, 2 грудня, заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг на пресконференції за підсумками віртуальної зустрічі міністрів закордонних справ країн-союзниць Альянсу.

“Грузія і Україна є важливими партнерами НАТО, вони роблять важливий внесок у наші місії. Сьогодні ми підтвердили підтримку територіальної цілісності та суверенітету Грузії і України, обговорили їхні програми реформ та будемо нарощувати практичну підтримку. НАТО і Грузія ухвалили суттєвий пакет співпраці. Демонструючи політичну підтримку, міністри погодилися надати допомогу у оцінці регіональної ситуації та зміцнити діалог з обома країнами”, – цитує Столтенберга “Укрінформ”.

За його словами, сьогодні до зустрічі міністрів НАТО приєдналися керівники зовнішньополітичних відомств Грузії та України.

“Ми обговорили безпекову ситуацію у Чорноморському регіоні, яка має стратегічну важливість. Росія продовжує порушувати суверенітет і територіальну цілісність Грузії і України, вона продовжує військове нарощування у Криму та збільшує чисельність сил у регіоні Чорного моря. НАТО відповідає зміцненням своєї присутності на суходолі, на морі та у повітрі», – зауважив Столтенберг.

Він нагадав, що минулого тижня літаки НАТО проводили спільне тренування з есмінцем США “Дональд Кук” у Чорному морі.
Це є частиною зусиль НАТО із збільшення присутності у регіоні, яке триває вже кілька років. Велику роль у цьому відіграють прибережнідержави-країни Альянсу: Туреччина, Болгарія і Румунія.
За словами генсека, сили НАТО у цьому регіоні мають високу готовність. Альянс підтримує присутність у Румунії та проводить інші заходи, такі як повітряне патрулювання.

“У цьому регіоні у нас є два важливі партнери – Грузія і Україна. Ми працюємо разом з ними, маємо більше відвідування портів, більше тренувань, допомагаємо їм у розбудові спроможностей та оборонних інституцій. Частина цієї роботи відбувається під егідою НАТО, але Альянс також заохочує країни-союзниці надавати допомогу на двосторонньому рівні. Кілька країн, наприклад Канада і США, надають таку допомогу на двосторонньому рівні, яка є важливою для обох країн та для підтримки зусиль НАТО у цьому регіоні”, – сказав генсек Альянсу.

За його словами, сьогоднішнє послання з боку НАТО “було дуже чітким: союзники готові нарощувати зусилля в різних сферах, у наданні практичної підтримки Україні і Грузії”.

Читайте також:
НАТО проконсультується з Україною під час формування своєї концепції до 2030 року, – Столтенберг

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна