В Україні підготували перших вісьмох інструкторів ЗСУ, які навчатимуть бойові розрахунки “Джавелінів”

 

Американські військові інструктори Об’єднаної багатонаціональної групи підготовки (JMTG-U) провели курс навчання для вісьмох українських військових інструкторів Міжнародного центру миротворчості і безпеки Національної академії сухопутних військ щодо підготовки бойових розрахунків протитанкових ракетних комплексів “Джавелін”.

Наприкінці навчання українські інструктори отримали відповідні сертифікати від американських колег та сертифікати Школи протитанкової артилерії НАСВ, повідомляє в п’ятницю, 6 листопада, видання “Армія.Інформ”.

За словами начальника відділу підготовки артилерійських підрозділів МЦМБ підполковника Олександра Юрченка, щороку декілька бригад Збройних сил України проходять підготовку в межах програми JMTG-U.

Відтак, у цих з’єднаннях з’являються підрозділи, на озброєнні яких є ПТРК “Джавелін”. Бойові розрахунки ракетних комплексів опановують свій фах на спеціальних курсах.

“Але на цьому їхній вишкіл не припиниться. Коли протитанкісти з бригадами навчатимуться у нашому Центрі — від наших інструкторів вони отримуватимуть найновіші знання щодо роботи з комплексами. Отже, їхнє завдання — навчати бойові розрахунки новим способам застосування “Джавелінів” у різній обстановці, взаємодії з іншими підрозділами на полі бою. Інструктори постійно спілкуватимуться з американськими колегами, перейматимуть їхній досвід і одразу ділитимуться новими знаннями з військовослужбовцями підрозділів ПТРК “Джавелін” із українських бригад”, – коментує Юрченко.

Навчання інструкторів тривало на базах Міжнародного центру миротворчості і безпеки та Школи протитанкової артилерії НАСВ.

Донедавна у Школі готували мисливців за танками за сімома напрямками: застосування ПТРК “Стугна-П”, “Корсар”, “Фагот”, “Метис”, ПТРК, базовані на рухомих засобах “Штурм-С”, “Конкурс”, протитанкова гармата МТ-12 “Рапіра”.

“Цього року ми почали підготовку курсантів за восьмим напрямком — застосування ПТРК “Джавелін”. У нас є все необхідне: тренажери, добре підготовлені власні інструктори й відповідна матеріально-технічна база”, – каже начальник Школи протитанкової артилерії підполковник Микола Ханас.

Нагадаємо, в Школі протитанкової артилерії вже підготовлено 60 операторів переносного протитанкового ракетного комплексу FGM-148 Javelin.

Читайте також:
У перші тижні боїв на Донбасі Javelin змінили би ситуацію, – генерал Брідлоу

Як інформувала “Новинарня“, після тривалих переговорів у грудні 2017 року Сполучені Штати оголосили, що нададуть Україні летальне оборонне озброєння для стримування агресії РФ – протитанкові ракетні комплекси Javelin. Тоді йшлося про 210 протитанкових ракет і 35 пускових установок, загальна сума поставки оцінювалася в 47 мільйонів доларів. Перша партія “джавелінів” прийшла в Україну у квітні 2018 року.
Відомо, що тривалий час ПТРК “Джавелін” на вимогу Вашингтона розміщувалися не на Донбасі.
Однак після отримання Збройними силами України американських ПТРК різко скоротилася активність російських танків у зоні АТО/ООС.
Надалі Вашингтон виділяв Україні нові партії “джавелінів”.

Читайте також:
США готують до відправки в Україну ще одну партію “Айлендів”

Кожна бригада в ООС матиме “джавеліни”, їх навчають наступати в містах, – Хомчак

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна