Парламент Киргизстану затвердив новий склад уряду на чолі з Жапаровим

 

Депутати парламенту Киргизстану в середу, 14 жовтня, затвердили новий склад уряду та його програму.

Єдиним кандидатом на пост прем’єр-міністра був недавно звільнений прихильниками з ув’язнення Садир Жапаров, передає сайт Kloop.

Частина депутатів вже голосували за Жапарова двічі, але тоді засідання проводилися з порушеннями. Вони неодноразово заявляли про погрози на адресу парламентарів від прихильників Жапарова.

Сьогодні в Бішкеку проходить мітинг на підтримку Жапарова, хоча в місті запроваджено режим НС і масові зібрання заборонено.

Його прихильники вимагають відставки президента Сооронбая Жеенбекова.

Після парламентських виборів, що пройшли 4 жовтня, у Кигризстані спалахнула політична криза з силовим протистоянням.
За першими результатами голосування, виборчий поріг подолали чотири політичні сили, серед яких три – провладні. Десять із 12 опозиційних партій, які програли, відмовилися визнавати такі підсумки та вимагали проведення повторних виборів. Міжнародні спостерігачі заявили, що на виборах були серйозні порушення, зокрема підкуп і залякування виборців.
Акції протесту з вимогою анулювати результати виборів переросли в масові заворушення. Для розгону маніфестантів міліція застосовувала водомети, сльозогінний газ і світлошумові гранати. У ніч на 6 жовтня прибічники опозиції зайняли “Білий дім”, де засідає парламент і перебуває апарат президента, а також міськраду Бішкека. У “Білому домі” спалахнула пожежа.

Крім того, учасники протесту захопили будівлю Державного комітету національної безпеки Киргизстану і випустили колишнього президента країни Алмазбека Атамбаєва, засудженого на 11 років за обвинуваченням у корупції. Також протестувальники звільнили з СІЗО низку його соратників, зокрема колишнього депутата парламенту Жапарова.

6 жовтня в готелі “Достук” у Бішкеку відбулися збори групи депутатів Жогорку Кенеша, які вони назвали позачерговим засіданням парламенту. На зборах депутати провели голосування і заявили, що обрали нового спікера – ним став Миктибек Абдилдаєв. Відразу після цього під головуванням Абдилдаєва учасники зборів схвалили на пост прем’єр-міністра кандидатуру Садира Жапарова.

Легітимність рішення учасників зборів викликала суперечки. Координаційна рада опозиції не визнала законність засідання в готелі “Достук” і рішення його учасників. Вона запропонувала на посаду прем’єр-міністра кандидатуру Омурбека Бабанова, на посаду першого віцепрем’єр-міністра – Тілека Токтогазієва.

На позачерговому засіданні 10 жовтня їхні кандидатури не розглядалися.

Миктибек Абдилдаєв 10 жовтня заявив про складання з себе повноважень спікера.

Читайте також:
Президент Киргизстану назвав умову, за якої піде у відставку

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна