Спецпризначенці затримали експрезидента Киргизстану

 

Спецпризначенці затримали колишнього президента Киргизстану Алмазбека Атамбаєва після того, як провели штурм його резиденції у селі Кой-Таш недалеко від Бішкека.

Як повідомляє “Новинарня“, про це в четвер, 8 серпня, інформує портал “24.kg”.

Атамбаєва вивезли резиденції в конвої з декількох легкових машин і автобусів з військовими.

В автомобілі з колишнім президентом знаходяться офіційний представник партії СДПК Кундуз Жолдубаева і Фарід Ніязов.

Як інформувала “Новинарня“, у Киргизії під час штурму резиденції експрезидента загинув військовий, відкрито провадження.

Як відомо, загін спеціального призначення ввечері в середу, 7 серпня, почав операцію із затримання Атамбаєва, застосовуючи при цьому гумові кулі. Міністерство внутрішніх справ Киргизстану вже тричі викликало Атамбаєва на допити, але він проігнорував ці виклики. Атамбаєв є свідком у справі про звільнення кримінального авторитета Азіза Батукаєва.

27 червня парламент Киргизстану 103 голосами ухвалив рішення про зняття недоторканності з Атамбаєва, водночас позбавивши його статусу експрезидента і, відповідно, імунітету від кримінального переслідування.

Це сталося після того, як Генеральна прокуратура підтримала обвинувачення, висунуті парламентом проти експрезидента Киргизстану.

Серед прийнятих у провадження Генпрокуратурою епізодів, які вивчає відомство щодо причетності Атамбаєва, зазначено — незаконне збагачення, незаконне заволодіння земельною ділянкою, причетність до незаконного звільнення у 2013 році кримінального авторитета Азіза Батукаєва, корупція при модернізації ТЕЦ Бішкека на кошти китайського кредиту.

Колишній президент назвав усі обвинувачення проти нього “абсурдом” і заявив, що не має наміру брати участь у слідчих діях і приходити на допит до прокуратури. Колишній глава держави постійно перебував у своєму будинку, розташованому в передгірській зоні за 20 км від Бішкека, де щовечора проводив зустрічі з прихильниками.

Це відбувається на тлі конфлікту колишнього президента з його наступником — нинішнім президентом Сооронбаєм Жеенбековим.

Читайте також:
У “Борисполі” затримали киргизького вербувальника терористів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна