Оголосили переможця Нобелівської премії миру

 

Норвезький Нобелівський комітет в Осло оголосив лауреата Нобелівської премії миру 2020 року, найвищої відзнаки за зусилля із досягнення миру в світі.

Ім’я переможця назвали на церемонії в п’ятницю, 9 жовтня.

“Норвезький Нобелівський комітет вирішив присудити Нобелівську премію миру 2020 року Світовій продовольчій програмі”, – йдеться в повідомленні Нобелівської премії в твітері.

Організація отримала премію “за її зусилля у боротьбі з голодом, за внесок у покращення умов для миру в районах, що постраждали від конфлікту, і за те, що вона є рушійною силою в зусиллях щодо запобігання використанню голоду як зброї війни та конфлікту”.

Світова продовольча програма є найбільшою у світі гуманітарною організацією, яка займається боротьбою з голодом та сприяє продовольчій безпеці. У 2019 році вона надала допомогу близько 100 мільйонам людей у 88 країнах.

На премію світу претендували 211 осіб та 107 організацій, а загальна кількість кандидатів становила 318, це число – одне з найбільших в історії нагороди.

Досі було вручено 100 Нобелівських премій миру 134 лауреатам.

Серед нагороджених було 17 жінок.

Наймолодшій лауреатці було 17 років: Малала Юсафзай отримала премію в 2014-му.

Найстаршому лауреатові було 87 років – Джозеф Ротблат отримав премію 1995 року.

У 2019 році Нобелівську премію миру присудили прем’єр-міністру Ефіопії Абійю Ахмедуприсудили прем’єр-міністру Ефіопії Абійю Ахмеду за “зусилля в досягненні миру та міжнародної співпраці, а зокрема за рішучу ініціативу у вирішенні прикордонного конфлікту з сусідньою Еритреєю”, який тривав десятиріччями.

Крім того, комітет також відзначив роботу прем’єр-міністра Ефіопії за досягнення миру в регіонах Східної і Південно-Східної Африки.

Читайте також:
“Ясний поетичний голос”: Нобелівську премію з літератури отримала поетка Луїза Глюк

Нобелівську премію з хімії отримали дві науковиці за “розробку метода редагування геному”

У Стокгольмі оголосили лауреатів Нобелівської премії з фізики

“За відкриття вірусу гепатиту С”: оголошено переможців Нобелівської премії з медицини

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна