Нобелівську премію з хімії отримали дві науковиці за “розробку метода редагування геному”

 

Нобелівську премію з хімії цього року отримали француженка Еммануель Шарпентьє та американка Дженніфер А. Дудна за “розробку метода редагування геному”.

Про це в середу, 7 жовтня, інформує ВВС з посиланням на пресслужбу Нобелівського комітету.

Зокрема, вони відкрили один з найточніших інструментів у галузі генної технології – так звані генетичні “ножиці” CRISPR/Cas9.

Завдяки цьому інструменту науковці можуть змінювати ДНК тварин, рослин і мікроорганізмів із надзвичайно високою точністю.

Відкриття вчені зробили, коли досліджували імунну систему бактерії стрептококу.

У своїй природній формі “ножиці” CRISPR/Cas9 розпізнають ДНК вірусів, але вчені довели, що цей інструмент може розрізати будь-яку молекулу ДНК у заздалегідь визначеному місці.

“Генетичні ножиці CRISPR/Cas9 призвели до революції у молекулярній біології, відкрили нові можливості для селекції рослин, зробили внесок в інноваційні методи лікування раку, а також можуть здійснити мрію про лікування спадкових хвороб”, – йдеться у заяві Нобелівського комітету.

Розмір премії – десять млн шведських крон (приблизно 1,2 млн доларів), які лауреатки мають поділити навпіл.

Як писала “Новинарня“, раніше цього тижня Нобелівський комітет оголосив лауреатів цього року у галузі фізіології та медицини, а також із фізики.

Читайте також:
Путіна висунули на Нобелівську премію миру

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна