“За відкриття вірусу гепатиту С”: оголошено переможців Нобелівської премії з медицини

 

Нобелівська премія з фізіології і медицини цього року вручена спільно Харві Дж. Альтеру, Майклу Хоутону та Чарльзу М. Райсу “за відкриття вірусу гепатиту С”.

Про це йдеться на сторінці премії в твіттері у понеділок, 5 жовтня.

Як зазначається на сайті Нобелівської премії, передуюче цьому відкриттю виявлення вірусів гепатиту А і В було критичним кроком вперед у медицині, але більшість випадків гепатиту, що передаються через кров, залишались незрозумілими.

Відкриття вірусу гепатиту С виявило причину решти випадків хронічного гепатиту та “зробило можливим дослідження крові та нових ліків, які врятували мільйони життів”.

У 2019 році “нобелівка” з медицини відійшла Вільяму Г. Келіну-молодшому, серу Пітеру Дж. Реткліффу і Греггу Л. Семенцову “за відкриття того, як клітини сприймають доступність кисню і адаптуються до нього”.

Цього року призовий фонд Нобелівської премії становить 1 млн доларів. Через пандемію коронавірусу вперше з 1944 року церемонія нагородження Нобелівських лауреатів в Швеції проходить без їх особистої присутності.

Завтра, 6 жовтня, стане відомий лауреат цьогорічної премії з фізики.

Читайте також:
Нобель-2019 із медицини дістався дослідникам постачання клітин киснем

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна