Нобель-2019 із медицини дістався дослідникам постачання клітин киснем

 

У Стокгольмі назвали імена лауреатів Нобелівської премії 2019 року в галузі медицини та фізіології.

Як передає “Новинарня“, високу відзнаку присуджено спільно Вільяму Г. Кейліну-молодшому та Греггу Л. Семенза зі США та серу Пітеру Дж. Реткліффу з Великої Британії за їхні відкриття щодо того, як клітини відчувають і пристосовуються до наявності кисню.

Про це 7 жовтня повідомив Нобелівський комітет.

“Фундаментальне значення кисню розуміється століттями, але те, як клітини адаптуються до змін рівня кисню, віддавна залишалося невідомим. Цьогоріч відзначена Нобелем робота розкриває молекулярні механізми, які лежать в основі того, як клітини адаптуються до змін у постачанні киснем”, – зазначили в комітеті.

Організатори премії вказують на те, що кисневе відчуття є визначальним для великої кількості захворювань. Відкриття, зроблені нобелівськими лауреатами цього року, мають фундаментальне значення для фізіології та “проклали шлях для перспективних нових стратегій боротьби з анемією, раком та багатьма іншими захворюваннями“.

Із цього відзначення стартував так званий “Нобелівський тиждень” у Стокгольмі.

Надалі стануть відомі лауреати Нобелівських премій з фізики (8 жовтня), хімії (9 жовтня), літератури (10 жовтня), премії миру (11 жовтня) та відзнаки в галузі економіки (14 жовтня).

Як відомо, Нобелівський комітет відзначає “особу, яка зробила найважливіше відкриття в галузі фізіології або медицини”, при цьому враховується конкретне відкриття, а не робота в галузі протягом життя.

Читайте також:
Нобель-2018 з медицини дістався науковцям, які відкрили терапію в лікуванні раку

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна