“Ясний поетичний голос”: Нобелівську премію з літератури отримала поетка Луїза Глюк

 

Шведська королівська академія наук оголосила ім’я лауреата Нобелівської премії з літератури – премію в 2020 році отримає американська поетеса Луїза Глюк.

Про це в четвер, 8 жовтня, інформує пресслужба Нобелівського комітету.

Премію присудили 77-річній поетці Луїзі Глюк “за її ясний поетичний голос, який з суворою красою робить індивідуальне існування універсальним”.

“Луїза Глюк не лише займається помилками та змінами умов життя, вона ще й поет радикальних змін й переродження, де ривок вперед здійснюється з глибокого почуття втрати”, – зазначив голова Нобелівського комітету Андерс Ольсон.

Луїза Глюк народилася 1943 року в Нью-Йорку в єврейській родині вихідців з Угорщини. Батько був першим з родини, хто народився у США.

Глюк навчалася в коледжі Сари Лоуренс і в Колумбійському університеті. Мешкає в Кембриджі, штат Массачусетс. Окрім поетичної творчості вона є професоркою англійської мови, зокрема, в Єльському університеті.

Членкиня Американської академії мистецтв та літератури, канцлерка Академії американських поетів (1999). Володарка багатьох літературних премій. Зокрема Пулітцерівської премії (1993 року) та Національної книжкової нагороди (2014 року).

Як поетеса Луїза Глюк дебютувала у 1968 збіркою “Первісток”. Вона опублікувала 12 збірок поезії, а також есеї, найвідоміші “Тріумф Ахіллес” (1985), “Арарат” (1990) і “Дикі Іриси” (1992), за яку їй присудили Пулітцерівську премію.

Розмір Нобелівської премії цього року виріс на один мільйон і складає десять мільйонів шведських крон (близько мільйона доларів).

Нагадаємо, у 2018 році Шведська королівська академія наук заявила, що не оголошуватиме переможця. Причиною цьому стали корупційні скандали й звинувачення у сексуальних домаганнях.

Володаря премії оголосили наступного року, її отримала полька українського походження Ольга Токарчук. Лауреатом премії за 2019 рік став письменник із Австрії Петер Гандке.

Як писала “Новинарня“, раніше цього тижня Нобелівський комітет оголосив лауреатів цього року у галузі фізіології та медицини, а також із фізики та хімії.

Читайте також:
Путіна висунули на Нобелівську премію миру

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна