Лауреатом Нобелівської премії миру-2019 став Абій Ахмед Алі, прем’єр Ефіопії

доповнюється

Норвезький Нобелівський комітет Норвегії назава лауреатом премії миру 2019 року прем’єр-міністра Ефіопії Абій Ахмеда Алі.

Як передає “Новинарня“, таке рішення комітет оголосив у п’ятницю, 11 жовтня.

Алі відзначений “за зусилля з вирішення прикордонного конфлікту з Еритреєю”.

Збройний конфлікт між Еритреєю і Ефіопією за контроль над спірними прикордонними територіями тривав 12 років (1998-2000) і забрав десятки тисяч життів. У 2018-му Абій Ахмед Алі уклав мирний договір із президентом Еритреї.

Абій Ахмед Алі (1976 р.н.) – прем’єр-міністр Ефіопії з 2 квітня 2018 року.

Народився у родині мусульманина з народу оромо та його четвертої дружини, християнки з амхара.
У 1991 році ще підлітком приєднався до сил повстанців, які діяли проти режиму Менгісту Хайле Маріама, вступивши до лав Демократичної організації народів оромо (ДОНО). Після приходу до влади повстанців на чолі з Мелес Зенаві продовжив службу в лавах збройних сил країни.

У 1995 році перебував у складі миротворчого контингенту ООН в Руанді, в 1998-2000 роках брав участь в ефіопсько-еритрейському конфлікті.

Здобувши освіту у галузі програмування, в 2007 році став одним з творців Ефіопського інформаційного агентства безпеки в мережі і заступником директора цієї організації (з 2008 року виконував обов’язки директора), увійшовши за посадою до рад директорів національного оператора зв’язку Ethio telecom і національної телевізійної компанії.

У 2010 році покинув військову службу в чині підполковника і був обраний від партії ДОНО (входить до складу правлячої коаліції — Революційно-демократичного фронту ефіопських народів) депутатом нижньої палати парламенту. На цій посаді приділяв увагу подоланню релігійних конфліктів між християнами і мусульманами, що належать до оромо, а також боротьбу з незаконним захопленням земель в околицях Аддис-Абеби, що входять до складу регіону Оромія.

У 2014 році був призначений директором Інформаційного центру науки і технологій, а в 2015 році – міністром науки і технології.

У 2016 році Абій Ахмед Алі обійняв посаду заступника президента регіону Оромія – голови служби будівельного і міського розвитку Оромії, а в жовтні 2017 року став також головою секретаріату ДОНО.

Після відставки в лютому 2018 року прем’єр-міністра Гайле Маріама Десаленя, Абій Ахмед Алі був обраний главою уряду.

Найбільше його досягнення – мирний договір з Еритреєю 2018 року, що завершив прикордонний конфлікт (Еритрея стала незалежною державою, вийшовши зі складу Ефіопії 1993 року).

“Нобелівський тиждень”-2019 у Стокгольмі стартував 7 жовтня премією з медицини і фізіології. Наступні – лауреати Нобелівських премій з фізики (8 жовтня), хімії (9 жовтня), літератури (10 жовтня), премії миру (11 жовтня) та відзнаки в галузі економіки (14 жовтня).

Розмір премії становить 9 мільйонів шведських крон (у перерахунку – близько 830 тисяч євро). Вони будуть вручені разом із золотою медаллю та дипломом 10 грудня, в роковини смерті Альфреда Нобеля.

Читайте також:
Нобель-2019 із медицини дістався дослідникам постачання клітин киснем

Нобелівськими лауреатами-2019 з фізики стали дослідники космосу

Нобелівську премію-2019 з хімії отримали творці літій-іонних акумуляторів

Нобелівську премію з літератури 2018 року виграла полька українського походження Ольга Токарчук, 2019 року – австрієць Петер Гандке

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна