Нобелівськими лауреатами-2019 з фізики стали дослідники космосу

 

Лауреатами Нобелівської премії з фізики 2019 року стали канадсько-американський космолог Джеймс Піблз, астрофізик Мішель Майор і астроном Дідьє Кело (обидва – Швейцарія).

Таке рішення Нобелівський комітет оголосив у вівторок, 8 жовтня.

Піблс отримав свою половину нагороди “за теоретичні відкриття в галузі фізичної космології”, а другу половину розділили Мейор і Кело “за відкриття екзопланети, яка обертається навколо зірки сонячного типу”.

“Джеймс Піблз взяв на себе космос з його мільярдами галактик і скупчень галактик. Його теоретичні рамки, розроблені протягом двох десятиліть, є основою нашого сучасного розуміння історії Всесвіту, починаючи від Великого вибуху до наших днів”, – коментує комітет.

“Відкриттям до 2019 року нобелівські лауреати Мішель Майор та Дідьє Кело почали революцію в астрономії, і з того часу в Чумацькому Шляху знайдено понад 4000 екзопланет. Дивні нові світи все ще відкриваються з неймовірним багатством розмірів, форм і орбіт”, – зазначено в повідомленні комітету.

Як інформувала “Новинарня“, 2018 року лауреатами Нобелівської премії з фізики стали Артур Ашкін, Жерар Мур і Донна Стрікланд – за розробку методу генерації високоінтенсивних ультракоротких оптичних імпульсів.

“Нобелівський тиждень” у Стокгольмі стартував 7 жовтня премією з медицини і фізіології. Наступні – лауреати Нобелівських премій з фізики (8 жовтня), хімії (9 жовтня), літератури (10 жовтня), премії миру (11 жовтня) та відзнаки в галузі економіки (14 жовтня).

Читайте також:
Нобель-2019 із медицини дістався дослідникам постачання клітин киснем

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна