Нобелівську премію-2019 з хімії отримали творці літій-іонних акумуляторів

 

Нобелівську премію 2019 року з хімії отримали троє вчених за їхній внесок у створення літій-іонних акумуляторів – це американці Джон Гуденаф із Техаського універистету, Стенлі Віттінгем з Університету штату Нью-Йорк та японець Акірі Йосіно з Університету Мейдзі.

Про такий вибір Нобелівський комітет повідомив у Стокгольмі в у середу, 9 жовтня.

Генеральний секретар Шведської Королівської академії наук Горан Хенссон наголосив, що премія стала відзнакою за створення “світу, який можна підзарядити”.

У заяві Нобелівського комітету зазначається, що літій-іонні акумулятори “революціонізували наші життя”, змінивши не лише сферу накопичувачів енергії, а й підхід до створення автомобілів, мобільних телефонів та інших приладів у “дедалі більш портативному та електронному світі”.

Як інформувала “Новинарня“, 2018 року лауреатами Нобелівської премії з фізики стали Артур Ашкін, Жерар Мур і Донна Стрікланд – за розробку методу генерації високоінтенсивних ультракоротких оптичних імпульсів.

“Нобелівський тиждень” у Стокгольмі стартував 7 жовтня премією з медицини і фізіології. Наступні – лауреати Нобелівських премій з фізики (8 жовтня), хімії (9 жовтня), літератури (10 жовтня), премії миру (11 жовтня) та відзнаки в галузі економіки (14 жовтня).

Розмір премії становить 9 мільйонів шведських крон (у перерахунку – близько 830 тисяч євро). Вони будуть вручені разом із золотою медаллю та дипломом 10 грудня, в роковини смерті Альфреда Нобеля.

Читайте також:
Нобель-2019 із медицини дістався дослідникам постачання клітин киснем

Нобелівськими лауреатами-2019 з фізики стали дослідники космосу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна