ВАКС арештував нардепа Юрченка з можливістю внесення застави

 

Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід народному депутату Олександру Юрченку у вигляді арешту. Однак суд надав можливість звільнення під заставу в розмірі 3,1 млн гривень.

Таке рішення суд ухвалив під час засідання в понеділок, 21 вересня, передає “Українська правда”.

“Обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою у вигляді застави в розмірі 3 млн 1656 грн”, – сказала суддя під час оголошення ухвали.

Прокурор просив для Юрченка тримання під вартою із можливістю внести 6,5 млн грн застави.

Сам Юрченко себе винним не визнає і, за словами захисту, ніяких хабарів не брав.

Тим часом захист нардепа наголошує, що детектив НАБУ під прикриттям нібито провокував злочин.

“Є всі підстави вважати та стверджувати, що кримінальне правопорушення, стосовно якого відкрите кримінальне провадження, не було б скоєне без втручання правоохоронних органів, безпосередньо детектива НАБУ”, – сказав адвокат.

У разі внесення застави на Юрченка покладуть такі обов’язки:

  • прибувати за першим викликом;
  • не відлучатися з місця проживання без дозволу;
  • повідомляти про зміну місця проживання;
  • утримуватися від спілкування з іншим підозрюваним – його неофіційним помічником Іваном Фіщенком та іншими особами стосовно обставин справи;
  • здати на зберігання закордонні паспорти і носити електронний браслет.

Читайте також:
Справа про корупцію “слуги народу”: нардеп Юрченко сховався від підозри,
раніше він крав 4 пляшки пива, – ЗМІ

Як інформувала “Новинарня“, 14 вересня стало відомо, що детективи Національного антикорупційного бюро викрили на хабарі помічника народного депутата Олександра Юрченка (фракція “Слуга народу”). Депутат від “СН” Олександр Качура повідомив у телеграм-каналі, що Юрченко добровільно напише заяву про вихід із фракції.

15 вересня генпрокурор Ірина Венедіктова заявила в парламенті, що на даний час не бачить підстав повідомляти про підозру Юрченкові.

Водночас у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі поінформували, що помічнику народного депутата (Івану Фіщенку) оголошено про підозру в пособництві в отриманні хабаря нардепом. За даними слідства, помічник виступив посередником в отриманні 13 тис. доларів за внесення пропозицій до законопроекту щодо переробки твердих побутових відходів та підбурюванні щодо надання 200 тис. доларів для підкупу народних депутатів-членів комітету для підтримки вказаних поправок до закону.
Дії помічника народного депутата кваліфіковані за ознаками злочину, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 368 КК України – “пособництво в отриманні неправомірної вигоди, вчинене службовою особою, яка займає особливо відповідальне становище”.

За даними ЗМІ, під час проведення НАБУ операції з викриття хабарника Юрченка стався витік інформації, й операція зірвалася.

НАБУ оприлюднило відеоматеріали щодо цієї операції.

15 вересня Вищий антикорупційний суд арештував помічника нардепа Юрченка Івана Фіщенка з мільйонною заставою.

17 вересня генпрокурор Ірина Венедіктова таки підписала Юрченкові підозру.

Читайте також:
Хабар нардепа Юрченка – не єдина справа, в якій Венедиктова і Зеленський кришують своїх, – Шабунін

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна