Справа про корупцію “слуги народу”: нардеп Юрченко сховався від підозри, раніше він крав 4 пляшки пива, – ЗМІ

 

Нардеп від “Слуги народу” Олександр Юрченко закрився в будинку, щоб уникнути отримання йому підозри у справі про хабар за ухвалення закону.

Про це в четвер, 17 вересня, повідомив у своєму телеграм-каналі колишній народний депутат і журналіст, член наглядової ради “Укрзалізниці” Сергій Лещенко.

Раніше цього дня стало відомо, що генпрокурорка Ірина Венедіктова підписала Юрченкові підозру.

“Депутат Юрченко не прийшов у четвер до Ради, зачинися в приватному будинку і не виходить назовні. Юрченко користується тим, що без ордера суду на проникнення в приміщення детективи не можуть зайти всередину”, – пише Лещенко.

“Тактика Юрченка безнадійна, оскільки існують різні способи вручення підозр, а не тільки особисто в руки”, – додав він.

Тим часом інший журналіст, Юрій Бутусов, повідомив, що підозрюваного у хабарництві Юрченка затримували раніше за крадіжку. Він оприлюднив фото нардепа, яке нібито було зроблене 25 листопада 2009 року у Голосіївському районному управлінні внутрішніх справ.

За словами Бутусова, причиною затримання Юрченка була крадіжка чотирьох пляшок пива “Старопрамен” у київському магазині “Каштан” на вул. Велика Васильківська, 92.

“4 грудня 2009 року по справі була виписана відмова у порушенні кримінальної справи, відмовний матеріал номер 8908. На даний момент сам відмовний матеріал з якихось причин знищено. Однак наявність слідів реєстрації злочину робить необхідною службову перевірку”, – зазначив Бутусов у фейсбуці.

Журналіст припустив, що знищення документа може бути спробою зачистки, щоб приховати несприятливий факт з біографії Юрченка.

“Ця обставина може бути однією з причин, чому офіс президента так довго намагався приховати Юрченка від пред’явлення підозри – ймовірно, час використовували для зачистки деяких документів. Факт включення в списки “Слуг” людей із непорядними фактами в біографії, які були приховані при висуванні кандидатами в депутати, може завдати величезної шкоди нинішній виборчій кампанії “Слуг” на місцевих виборах”, – додав Бутусов.

Читайте також:
СБУ затримала на хабарі начальника управління ДФС у Тернопільській області

Як інформувала “Новинарня“, 14 вересня стало відомо, що детективи Національного антикорупційного бюро викрили на хабарі помічника народного депутата Олександра Юрченка (фракція “Слуга народу”). Депутат від “СН” Олександр Качура повідомив у телеграм-каналі, що Юрченко добровільно напише заяву про вихід із фракції.

15 вересня генпрокурор Ірина Венедіктова заявила в парламенті, що на даний час не бачить підстав повідомляти про підозру Юрченкові.

Водночас у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі поінформували, що помічнику народного депутата (Івану Фіщенку) оголошено про підозру в пособництві в отриманні хабаря нардепом. За даними слідства, помічник виступив посередником в отриманні 13 тис. доларів за внесення пропозицій до законопроекту щодо переробки твердих побутових відходів та підбурюванні щодо надання 200 тис. доларів для підкупу народних депутатів-членів комітету для підтримки вказаних поправок до закону.
Дії помічника народного депутата кваліфіковані за ознаками злочину, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 368 КК України – “пособництво в отриманні неправомірної вигоди, вчинене службовою особою, яка займає особливо відповідальне становище”.

За даними ЗМІ, під час проведення НАБУ операції з викриття хабарника Юрченка стався витік інформації, й операція зірвалася.

НАБУ оприлюднило відеоматеріали щодо цієї операції.

15 вересня Вищий антикорупційний суд арештував помічника нардепа Юрченка Івана Фіщенка з мільйонною заставою

Читайте також:
Хабар нардепа Юрченка – не єдина справа, в якій Венедиктова і Зеленський кришують своїх, – Шабунін

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна