Заступником генпрокурора стала людина Медведчука. Правозахисники протестують

 

Потерпілі у справах Євромайдану, їхні адвокати, представники правозахисних та інших громадських організацій звернулися до президента Володимира Зеленського та генерального прокурора Ірини Венедіктової з вимогою звільнити Максима Якубовського з посади заступника генерального прокурора.

Про це йдеться в заяві, оприлюдненій 11 вересня.

Підписанти зазначають, що 10 вересня 2020 року на сайті офісу ГП України з’явилась інформація про те, що Максим Якубовський став заступником генерального прокурора.

Зі ЗМІ відомо, що його представили прокурорам як заступника, який буде курирувати департамент у справах Майдану, департамент протидії катуванням і департамент з питань військових злочинів.

Водночас із відкритих джерел відомо, що в 2011-2013 роках Максим Якубовський працював експертом з кримінального права в ГО “Незалежний український центр правових ініціатив і експертиз “Правова держава”. Це структура, напряму пов’язана з кумом Путіна Віктором Медведчуком і його проросійським політичним рухом “Український вибір”.

Так, керівником центру “Правова держава” є нардеп від “ОПЗЖ” Німченко Василь Іванович, який згідно з єдиним державним реєстром також є підписантом спільно із Віктором Медведчуком в ГО “Український вибір – Право народу”. Саме аналітику “Правової держави” проросійські політики активно використовували для дискредитації Угоди про асоціацію України із Євросоюзом. При цьому в ЗМІ активно висвітлювалася публічна діяльність Якубовського в рамках піар-кампанії партії Медведчука “Український вибір”.

“Ми, потерпілі у справах Євромайдану, їхні адвокати, представники правозахисних та інших громадських організацій, занепокоєні таким призначенням і вважаємо, що це перекреслить незалежність прокурорів ОГПУ як процесуальних керівників у справах Майдану, можливість ефективного завершення розслідування цих справ і належного представлення обвинувачення в суді та дискредитує Офіс Генерального прокурора і керівництво держави – і в очах українського суспільства, і в очах міжнародної спільноти”, – йдеться в повідомленні.

З огляду на це, підписанти заяви закликають Ірину Венедіктову звільнити Якубовського з посади заступника генпрокурора.

Також автори заяви нагадують, що 7 серпня десятки правозахисних та інших громадських організацій зверталися до президента України щодо неприйнятності призначення колишнього заступника начальника Головного слідчого управління МВС Олега Татарова на посаду заступника керівника офісу президента. Вони наголошували, що керівні посади в органах державної влади, які відповідають за формування політики в правоохоронній сфері та її реформування, не мають обіймати особи, які дискредитували себе під час Революції гідності та, працюючи на керівних посадах у правоохоронній системі, були прямо або опосередковано причетні до масових порушень прав людини в той час. Проте відповідь на це звернення так і не була отримана. Натомість “наступ на проєвропейський вектор розвитку України як правової держави з пріоритетом дотримання прав людини продовжився”.

Тож підписанти принагідно вимагають від президента Зеленського звільнити Олега Татарова з посади заступника керівника ОП і “в майбутньому не допускати призначень на відповідальні високі політичні посади осіб, які виправдовували та покривали масові злочини та порушення прав людини й самі уособлюють авторитарний режим Януковича”.

Як відомо, Максим Якубовський у 2015 році був призначений керівником військової прокуратури Південного регіону, а перед тим працював заступником головного військового прокурора.

Заяву підписали: ГО “Родина Героїв Небесної сотні”, Адвокатська дорадча група, Правозахисний центр “ДІЯ”, Центр розвитку і демократії, “Автомайдан”, Центр громадянських свобод, Центр протидії корупції, “Захистимо Протасів Яр”, “ОПІРОРГ”, “Восток SOS”, “Правозахисна ініціатива”, Лабораторія законодавчих ініціатив, Українська школа політичних студій, Медійна ініціатива за права людини, Transparency International Ukraine, Рух опору капітуляції, Медійний проект Watchers, ГО “Харківський антикорупційний центр”, ГО “АНТС”, Фундація DeJure, Центр прав людини ZMINA, Фундація “Відкритий діалог”.

Читайте також:
Головне, щоб людина була чесна, – Зеленський про призначення Татарова в ОПУ

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна