“Тактика дрібних поступок”: спільна з бойовиками інспекція в Шумах – крок до визнання “ДНР/ЛНР”

 

Дмитро Лиховій
головний редактор “Новинарні“, журналіст, мобілізований у 2014-2015 рр., старший лейтенант запасу ЗСУ

Цей фейспалм треба зафіксувати і розкласти по поличках. Що трапилося.

“Перемир’я” із 27 липня – косо-криво, але тривало.

Протягом цього час обстрілів майже не було. Сепари самі визнавали (принаймні в ДАНі були такі новини), що Україна по “ДНР” не відкривала вогонь тижнями. Ні разу.

При цьому Об’єднані сили фіксували “провокативні постріли” з боку окупантів (т. зв. турбуючий вогонь, який насправді бував і досі прицільним). Виявляли ОСи й облаштування окупантами траншей у наступальний бік, про це повідомляв пресцентр штабу ОС.

5 вересня. Лялька-петрушка Пушилін дає наказ відкрити 7-го числа вогонь по позиціях ЗСУ в Шумах, бо, мовляв, там наші копали окопи.

Командувач ОС каже, що це неправда, і ЗСУ дадуть відсіч відповідно до закону.

6 вересня. Реальний прицільний обстріл орків з АГСа під Красногорівкою. Один боєць ЗСУ поранений. Цього ж дня снайпер окупантів на Бахмутці біля Причепилівки вбиває Тараса Кубійовича з 14-ї бригади ЗСУ.

Зеленський щось там мямлить, Кулеба дзвонить Лаврову, результати переговорів невідомі. Ну, висловили стурбованість, мордор звично умив руки.

Начальник Генштабу ЗСУ Корнійчук паралельно в інтерв’ю каже, що порушення “режиму тиші” окупантами “не були масовими”.

Офіс президента Зеленського офіс розцінює Красногорівку і Причепилівку “як два окремих різних випадки, скоєних із провокаційною метою”, і просить Росію приструнити бойовиків Донецька.

Пушилін “переносить” обстріл Шумів то на 9-те, то на 10-те, хто його там зна на коли. Типу лякає (ніби ці обстріли від нього хоч на грам залежать, ага).

З цього приводу 9 вересня збирається по скайпу Тристороння контактна група. І вуаля – ТКГ домовляється, затверджуючи вимогу “ДНР”: провести спільну інспекцію наших окопів у Шумах разом з ОБСЄ, сепарами Донецька і ЗСУ!

Ще раз. Це реакція не на Красногорівку, не на Причепилівку. Не на смерть молодшого сержанта Тараса Кубійовича з Городенківщини.
Це реакція на опереткові, висмоктані з пальця залякування з боку че-Пушиліна за риття окопів в українських Шумах, взятих ЗСУ під контроль у “сірій зоні” 2018 року.

При тому, що Україна стверджує: моніторингова місія ОБСЄ не зафіксувала жодних порушень з українського боку в Шумах, і це підтвердив нещодавній контроль позицій з повітря.

Іще раз. Нові гіві й мотороли (а точніше – російський генерал, що грає роль “ополченця”) приїдуть на нашу територію інспектувати наші траншеї, чи вони там є, чи нема.

Це і визнання суб’єктності “ДНР”, і приниження ЗСУ, яких не було з 15-го року. Тобто це вже аут.

Але це ще не все.

Бо хвіст виляє собакою і далі. Пушилін з почуттям переможця публічно “скасовує обстріл” окопів у Шумах. І додає: “Якщо за підсумками проведення спільної інспекції буде встановлено, що українська сторона допустила порушення додаткових заходів в частині просування своїх позицій поблизу н.п. Шуми і не буде їх усувати, ми самостійно знищимо зазначені позиції в рамках реалізації пункту “е” Заходів щодо посилення режиму припинення вогню”.

Тобто побиття української влади та українського командування в цій гібридній інформаційно-маніпулятивній операції триває.

Київ неспроможний притягнути орків за смерть Тараса Кубійовича.

Київ уперто ковтає соплі приниження, аби тільки тримався т. зв. “мир”.

Київ продовжує реалізувати тактику дрібних поступок. Наче собачка, ведеться на “розводи” Пушиліна і його ляльководів та погоджується на публічне приниження.

Що б що? Заради чого?..

Здається, спільна інспекція Шумів – це перший крок до проведення виборів в ОРДЛО на умовах орків із російською присутністю. Репетиція визнання “ДНР/ЛНР” і впровадження нових моторол у політичне тіло України.

Наживка заковтнута.

Це просто фейспалм. І просто нікчеми у владі.

UPD. Так, ми переживали приниження і в 2014-2015 роках, коли ворог проводив “шмон” українських військових, які їхали на ротацію в Донецький аеропорт. А потім після ТКГ починали обговорювати спільні патрулі ЗСУ з “народною міліцією” в ОРДЛО.
Але спільні патрулі так і не стали реальністю. А під ДАПом відбувалася найбільша ескалація, офіційним ворогом була регулярна російська армія, яка не крилася.

UPD2. Офіс президента підтвердив “вкрай обмежений прояв присутності бойовиків” під час інспекції Шумів. А незгодних із присутністю бойовиків радник керівника ОП Єрмака Михайло Подоляк у пресрелізі назвав “тими, хто звик політично чи фінансово наживатися на війні”.
Ага, не знаємо вже, куди ці воєнні гроші дівати…

Читайте також:
У Єрмака визнали “обмежений прояв присутності бойовиків” під час інспекції позицій ЗСУ в Шумах

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.