У справі збитого “боїнга” Росія має понести відповідальність за умисне вбивство, – американський адвокат

 

Росія має бути притягнена до відповідальності за умисне вбивство пасажирів та екіпажу літака рейсу МН17 “Малайзійських авіаліній” у 2014 році.

Про це в інтерв’ю “Укрінформу” заявив американський адвокат Джеррі Скіннер, який представляє в Європейському суді з прав людини інтереси родичів загиблих пасажирів МН17.

“Позиція родичів загиблих полягає в тому, що Росія несе відповідальність за умисне вбивство і має бути притягнута до відповідальності та відшкодувати збитки щонайменше задля демонстрації справедливості”, – наголосив Скіннер.

Адвокат нагадав, що позов проти Росії до Європейського суду з прав людини було подано 2016 року. Родичі загиблих звернулися до ЄСПЛ, звинувативши РФ у порушенні прав людини. Це позовні заяви “Айлей проти Росії” (подана 2016 року) та “Англін проти Росії” (2018 року).

“Ми звернулися до Європейського суду з прав людини 2016 року. Знадобилося багато зусиль, щоб зібрати необхідний пакет документів, більша частина з яких була в електронному вигляді, створити достатню базу звинувачень проти Росії. Після цього мало що відбувалося, аж до вересня, коли Росію попросили надати відповідь, і вона її надала. Усе ті ж конспірологічні теорії, про які вони вже говорили раніше, все ті ж звинувачення на адресу України… На мою думку, докази причетності Росії дуже переконливі: їх бачили, їх записали, їх сфотографували і зняли, зафіксовано розмови. Це була російська зброя, її знайшли на місці злочину: уламки, які зібрали на місці катастрофи та які вилучили з тіл загиблих, відповідають елементам боєголовки, тієї самої моделі «Бука», яка є на озброєнні РФ”, – підкреслив адвокат загиблих.

Читайте також:
“Вивчатимуть дії Росії, а не України”:
в МЗС прокоментували заяви з РФ про “розслідування проти Києва” у справі MH17

Як відомо, Boeing-777 авіакомпанії Malaysia Airlines, рейс MH17 Амстердам-Куала-Лумпур, був збитий на Донбасі неподалік від Сніжного Донецької області 17 липня 2014 року. На його борту перебували 298 пасажирів та членів екіпажу, всі вони загинули.

Міжнародне розслідування під егідою Нідерландів доводить, що літак збито з контрольованої сепаратистами території ракетним комплексом “Бук”, який прибув із Росії.

19 червня 2019 року  Об’єднана слідча група назвала імена перших чотирьох підозрюваних в причетності до збиття літака. Це – росіяни Сергій Дубинський (“Хмурий”), Ігор Гіркін (“Стрелок”), Олег Пулатов (“Гюрза”) та громадянин України Леонід Харченко (“Кріт”). Також підозрюваним визнали колишнього бойовика “ДНР” Володимира Цемаха, затриманого СБУ в ОРДЛО і відданого в Росію в рамках обміну полоненими.

Судовий процес у цій справі почався 9 березня 2020 року в судовому комплексі “Схіпхол” біля Амстердама.
На початку першого засідання в судовій залі була присутня частина родичів загиблих, преса, сторона обвинувачення, а також адвокати одного з підозрюваних – підполковника ГРУ РФ Олега Пулатова. Підозрювані на суд не прибули.

Через коронавірусний карантин судові засідання відбулися лише 9, 10 і 23 березня.

Адвокатам Пулатова дали час ознайомитися з матеріалами справи, відтак чергове засідання призначили на 8 червня.

Піт Плюг, глава Фонду катастрофи MH17, яка об’єднує родини жертв трагедії, вважає, що судові слухання можуть розтягнутися на 4-5 років, а з урахуванням розгляду апеляцій – на 7 років.

У травні стало відомо, що бойовики “ДНР” “арештували” обвинуваченого у справі МН17 Леоніда Харченка “Крота” в іншій кримінальній справі. Його колеги вважають, що колишнього розвідника хочуть “ізолювати”, щоби запобігти викраденню Харченка спецслужбами України.

8 червня судовий процес у “Схіпхолі” відновився.

Чотирьом підозрюваним 10 червня відмовили в наданні імунітету бійців однієї з воюючих сторін – комбатантів.

Читайте також:
Кільце навколо Росії у справі MH17 стискається, – заступник глави МЗС

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.