ЗСУ зняли з експлуатації “криваві” “Молоти” та закуповують нові міномети

 

Українське військове керівництво зняло з експлуатації вітчизняні міномети М120-15 “Молот” калібру 120 мм виробництва заводу “Маяк” через часті інциденти під час їх використання. Натомість закуповуються болгарські міномети ЕМ-120 та проходять випробування міномети УПІК-120 від компанії “Українська бронетехніка”.

Як передає “Новинарня“, про це йдеться в повідомленні пресслужби Міністерства оборони, поширеному для ЗМІ 20 серпня.

“На цей час у ЗС України прийняте рішення щодо припинення експлуатації мінометів калібру 120 мм М120-15 “Молот”. З початку лютого 2020 року тривають державні випробування міномета калібру 120 мм, розробленого в рамках виконання дослідно-конструкторської роботи УПІК-120“, – сказано в пресрелізі.

“Зазначені випробування спрямовані на усунення виявлених конструктивних, виробничих та експлуатаційних недоліків, впровадження новітніх технологічних рішень тощо, і завершаться до кінця поточного року”, – зазначили в МОУ.

“Генштабом ЗС України, в умовах потреби у закупівлі мінометів калібру 120 мм, визначено закупівлю мінометів калібру 120 мм, а саме міномета ЕМ-120 виробництва компанії EMCO, Болгарія, який відповідно до класифікатора НАТО має номенклатурний номер (NSN) 1015-50-000-8884 і є аналогом міномету 2Б11, який перебуває на озброєнні ЗС України”, – розповіли в Міноборони.

У МОУ вже запровадили відкриту переговорну процедуру для закупівлі в рамках державного оборонного замовлення на 2020 рік із зареєстрованими виробниками відповідної зброї.

“На сьогодні у Міноборони триває робота безпосередньо з офіційними представництвами іноземних виробників продукції оборонного призначення щодо підтвердження якості та надання гарантій стосовно термінів поставки продукції”, – зазначено в пресрелізі.

У Міністерстві вказують, що на червень 2020 року в рамках виконання ДОЗ було укладено 50% нових державних контрактів з постачання озброєння та військової техніки з вітчизняними підприємствами. Після прийняття державного оборонного замовлення та погодження його з Комітетом Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки укладено додаткові угоди за довготривалими контрактами. Наразі укладання державних контрактів та додаткових угод до них триває.

Принагідно в МОУ відзначили проблемні питання, що виникають у зв’язку з тривалими відкритими процедурами закупівлі, недостатніми виробничими та науково-технічними можливостями підприємств ОПК, низькою якістю підготовки договірних документів підприємствами, карантинними обмеженнями тощо.

У Міноборони підтвердили, що після проведення повного комплексу випробувань та прийняття на озброєння відбулася закупівля для ЗСУ мінометів калібру 60 мм вітчизняного виробництва МП-60 від ТОВ “КВП “Українська бронетехніка”.

За інформацією “Дефенс експрес“, що МП-60 прийнятий на забезпечення згідно з постановою КМУ №345. У війська поставлено вже близько 100 одиниць цієї зброї. Це унікальний для України міномет, який за радянських часів не вироблявся і не застосувався.

Читайте також:
Слідчі отримали доступ до таємного контракту на поставку ЗСУ мінометів “Молот”

Як повідомляла “Новинарня“, від 2016 року трапилося кілька трагедій, пов’язаних із розривом мінометів “Молот” українського виробництва.
Багато журналістів, громадських активістів та волонтерів заявляли про низьку якість “Молотів”, що призводить до розриву ствола.
Під час найрезонанснішого НП, 6 липня 2018 року, на 233-му Рівненському загальновійськовому полігоні стався розрив міномета “Молот”, унаслідок якого загинули троє військовослужбовців 15-го окремого гірсько-піхотного батальйону 128 огпбр, дев’ятеро бійців дістали поранення. Тоді президент Петро Порошенко на час розслідування заборонив використовувати міномети “Молот” на навчаннях до завершення розслідування.
Головний військовий прокурор Анатолій Матіос відстоював версію, що на полігоні відбулося подвійне заряджання через відсутність запобіжників.
Прокуратура розглядала три версії вибуху “Молота” після проведення слідчого експерименту на Рівненському полігоні: людський фактор – подвійне зарядження, неналежний стан міномета “Молот” і неналежний стан міни, яка заряджалась.

М120-15 “Молот” – міномет калібру 120 мм українського виробництва, розроблений на основі радянського міномета 2Б11 ПАТ “Завод “Маяк” (Київ) із системи ДК “Укроборонпром”.
Після початку російської агресії виробництво міномета було налагоджене у стислі терміни, перші поставки до Збройних сил України відбулися на початку 2016 року.

Читайте також:
13 смертей за два роки: Луценко розповів, чому вибухають міномети “Молот”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна