13 смертей за два роки: Луценко розповів, чому вибухають міномети “Молот”

 

Починаючи з 2016 року, в Україні від розривів мінометів “Молот” вітчизняного виробництва загинули 13 осіб, 30 – отримали поранення.

Про це заявив генеральний прокурор Юрій Луценко в четвер, 27 вересня, під час засідання Комітету ВР з питань національної безпеки й оборони.

Відповідне відео оприлюднила прес-секретар генерального прокурора Лариса Сарган.

За його словами, за цей період сталося дев’ять розривів мінометів “Молот” 120-го калібру.

“З’ясовано, що всього з 2016 року мало місце 13 фактів розриву 120-мм мінометів, які перебували на обліку Збройних сил України, з них 9 – “Молот”, 4 – радянських 2Б11″, — заявив Луценко.

Він зазначив, що за фактами розриву “Молотів” розслідується вісім проваджень щодо загибелі 13 осіб та травмування 30 осіб.

З огляду на це Юрій Луценко заявив про необхідність повної ревізії всіх мінометів “Молот”, які є в наявності у Міністерства оборони, та проведення гарантійного обслуговування розробниками.

За його словами, ще у 2015 році на засіданні зазначеного комітету та за участі представників ДК “Укроборонпром” була обговорена необхідність розробки та постачання на озброєння України мінометів калібром 120 мм.

“Станом на той період дефіцит мінометів складав понад 200 одиниць. У серпні 2015 року спільним рішенням Міністерства оборони та ДК “Укроборонпром” зобов’язано ПАТ “Маяк” розробити і дослідити зразок міномета 120 мм”, – розповів очільник ГПУ.

Із травня до липня 2015 року тривала розробка цього міномета з урахуванням характеристик радянського прототипу. Умовою для прийняття міномету на озброєння було успішне проходження відомчих  випробувань, розповів очільник ГПУ.

“При цьому станом на зараз критеріїв позитивного чи негативного проходження випробувань нормативними документами ГОСТ не визначено, тому він приймається замовником у кожному конкретному випадку окремо та самостійно”, – сказав Луценко.

Генпрокурор зазначив, що програмою було доручено перевірити міномет на відповідність заявленим технічним характеристикам і дати цьому оцінку після проведення 124 пострілів.

Після відомчих випробувань міномет “Молот” був допущений до використання ЗСУ, укладені договори та постачання відповідної кількості мінометів.

“Протягом п’яти років з дня поставки ПАТ “Маяк” взяв на себе зобов’язання здійснювати гарантійне обслуговування і ремонт мінометів, якщо дефекти не є наслідком порушення правил експлуатації або зберігання продукції. На цьому особливо підкреслюю, бо, за даними слідства, ніякого гарантійного обслуговування, а тим більше ремонту у ПАТ “Маяк” не проводилося”, – додав генпрокурор.

Юрій Луценко також розповів, що у червні 2016 року були призначені державні випробування “Молота” з іншими стандартами, у ході яких було встановлено ряд невідповідностей критеріям. Зокрема, найчастішим збоєм було неспрацювання запобіжника від подвійного заряджання.

При цьому акт державних випробувань на даний час не затверджений у зв’язку з відсутністю відповідних нормативних документів і порядку проведення цих випробувань.

Луценко запропонував комітету доручити Міноборони провести повну ревізію всіх мінометів “Молот”, які є на озброєнні у Збройних силах, а також провести їхнє гарантійне обслуговування.

У коментарі журналістам він наголосив: версії про те, що міномет “Молот” вироблено з неякісного металу, не відповідають дійсності.

“Легенди про якусь несхожість, дефективність металу, з якого зроблено міномет “Молот”, необхідно відкинути. Наукова експертиза встановила, що спектральний аналіз металу, з якого зроблено ствол і міномета “Молот”, і мінометів пострадянського періоду, абсолютно ідентичний”, – сказав Луценко, якого цитує агенція “Інтерфакс-Україна”.

Причина трагедії на Рівненському полігоні, за словами генпрокурора, полягає в тому, що командир не виконав усіх розпоряджень щодо експлуатації мінометів: вони стояли ближче, ніж слід було, солдати не показали, що їх навчили безпеки експлуатації зброї.
“Саме тому в такому скупченні військовослужбовців подвійний заряд призвів до численних жертв”, – сказав генпрокурор.

Судячи з усього, запобіжники мінометів “були деформовані навмисне, щоб не морочитися зі стрільбою”, додав він.

Тобто, пояснив Луценко, в цьому випадку до трагедії призвела сукупність причин.

Генпрокурор запевнив, що до кримінальної відповідальності буде притягнуто командирів, які не організували безпечних стрільб у тилу.

“Також я наполягаю на тому, щоб Генштаб і Оборонпром (“Укроборонпром “- “Н”) виконали серйозний аналіз двох конструктивних елементів – запобіжника та пускового вузла, щоб дати максимальну гарантію неповторення так званого подвійного заряду”, – пояснив Юрій Луценко.

Він додав, що слідство щодо випадку на Рівненському полігоні та нещодавнього розриву “Молота” під час бойових дій у Луганській області, коли були поранені двоє бійців, триває.

Читайте також:
На фронті розірвався міномет “Молот”, двоє військових поранені

Як повідомляла “Новинарня“, це не перший нещасний випадок з мінометом “Молот” виробництва київського заводу “Маяк”.

6 липня 2018 року під час військових навчань на 233-му Рівненському загальновійськовому полігоні стався розрив міномета “Молот”, унаслідок якого загинули троє військовослужбовців 15-го окремого гірсько-піхотного батальйону 128 огпбр, дев’ятеро бійців дістали поранення.
Президент Петро Порошенко на час розслідування заборонив використовувати міномети “Молот” на навчаннях до завершення розслідування.

Головний військовий прокурор Анатолій Матіос відстоював версію, що на полігоні відбулося подвійне заряджання через відсутність запобіжників.

Раніше міномет “Молот” на навчаннях розривався також на полігоні “Широкий Лан” у 2016 році, тоді загинули два військові.

Прокуратура розглядала три версії вибуху міномета “Молот” після проведення слідчого експерименту на Рівненському полігоні: людський фактор – подвійне зарядження, неналежний стан міномета “Молот” і неналежний стан міни, яка заряджалась.

11 липня на тому ж полігоні провели слідчий експеримент із підривом аналогічних мінометів.

Багато журналістів, громадських активістів та волонтерів заявляли про низьку якість “Молотів”, що призводить до їх розривів.

Читайте також:
Грішити не лише на “Молоти”. Ветеран АТО Бурлакова
– про те, чому вибухають міномети

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна