Правозахисники закликають Зеленського запобігти знищенню департаменту в ОГП, який розслідує воєнні злочини

 

Правозахисники закликали президента Володимира Зеленського приділити увагу ситуації, що склалася навколо Департаменту офісу генерального прокурора з нагляду за розслідуваннями злочинів, скоєних в умовах збройного конфлікту, та забезпечити безперешкодну роботу очільника департаменту Гюндуза Мамедова.

Відповідну заяву поширює в п’ятницю, 21 серпня, правозахисний центр “Дія”. Напередодні 19 серпня “Кримська правозахисна група” також виступала зі схожим зверненням.

Як відомо, восени 2019 року року в офісі генерального прокурора створили окремий департамент, щоб ефективно розслідувати, зокрема, справи щодо збитого боїнга MH17, факту збройної агресії РФ проти України, воєнних злочинів та злочинів проти людяності, які вчиняють окупаційні адміністрації на території України.

Очолив департамент Гундюз Мамедов, який із 2016 року працював очільником прокуратури Автономної Республіки Крим.

Неурядові організації, які опікуються питаннями Донбасу та Криму, стверджують, що після створення окремого департаменту в ОГП відчули прогрес в організації роботи, зокрема на шостому році конфлікту правоохоронці почали вести роботу з жертвами, створювати відповідні реєстри потерпілих та зруйнованого майна, активно взаємодіяти як із громадянським суспільством, так і з міжнародними партнерами.

“Вважаємо неприпустимим тиск, який зараз відбувається на Департамент, його співробітників та куруючого заступника Генерального прокурора Гюндуза Мамедова, і що знищення Департаменту може бути вигідним лише країні-агресору — Російській Федерації”, – йдеться в заяві правозахисного центру “Дія”.

Також перелічуються здобутки департаменту за вісім місяців його існування:

  • розроблено стратегію розслідування злочинів війни;
  • систематизовано по епізодах сотні кримінальних проваджень, розкиданих по різних правоохоронних органах, та змінено кваліфікацію злочинів, пов’язаних із війною, які раніше часто кваліфікувалися за загальнокримінальними статтями;
  • активізовано розслідування “мертвих справ”, тобто таких, в яких роками не було просувань у слідстві, як, наприклад, розслідування нападу на мирний проукраїнський мітинг у Донецьку 13 квітня 2014 року чи захоплення території так званої “Ізоляції”;
  • створено відповідні підрозділи у прокуратурах Донецької та Луганської областей, а також підпорядковано Департаменту Прокуратуру АР Крим, що вперше за шість років дозволило повноцінно розслідувати зв’язок між подіями 2014 року у Криму та на Донбасі;
  • завдяки досвіду Гюндуза Мамедова щодо співпраці з міжнародними судовими організаціями, набутому ще під час роботи у Прокуратурі АР Крим, яку він очолював протягом 2016-2019 років, Департамент розпочав документування та підготовку повноцінної та якісної доказової бази для передачі до Міжнародного кримінального суду;
  • запроваджено реєстр фізичних та юридичних осіб, потерпілих від злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту на окупованій території або пов’язаних зі збройною агресією Росії проти України;
  • вперше за шість років співробітниками прокуратури була налагоджена співпраця з неурядовими організаціями, які займаються збором доказової бази щодо вчинення воєнних злочинів, вчинених в умовах збройної агресії Російської Федерації.

Правозахисники б’ють на сполох: департамент зазнає тиску та “опинився в епіцентрі інспірованих політичних ігор”, що ставить під загрозу важливі здобутки його співробітників та може нівелювати успіхи останніх місяців у розслідуванні воєнних злочинів.

“Звертаємось до вас, Володимире Зеленський, як гаранта додержання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина, з проханням забезпечити незалежність Департаменту нагляду за розслідуваннями злочинів, скоєних в умовах збройного конфлікту та не дозволити його знищення або переформатування, яке б зашкодило ефективності його роботи”, – наголошують правозахисники.

“Активні медіа атаки та спроби неправомірного втручання та перешкоджання діяльності Департаменту, яким курує заступник Генерального прокурора Гюндуз Мамедов, ймовірно, вчиняються з метою дискредитації його зусиль, направлених на протидію злочинам РФ та окупаційної влади. З огляду на це, ми також не виключаємо, що вони можуть організовуватися та куруватися з території РФ та мати “російський слід”, – кажуть в Кримській правозахисній групі.

“Цей департамент керує розслідуванням всіх злочинів, вчинених російськими проксі на Донбасі. При чому нарешті, після стількох років робить це систематизовано і більш-менш має для цього ресурси. Має стратегію, чіткі плани. Незважаючи на те, що це дуже важко – бо переважна більшість потенційних і реальних підозрюваних не досяжна для слідчих і прокурорів. Потрібна неабияка мотивація і розуміння “навіщо”, щоб працювати і збирати докази, доводити до суду завідомо “заочні” злочини. І наразі така мотивація є. Знищення цього департаменту, його переорієнтування, чи усунення Гюндуза Мамєдова від координації цих розслідувань – буде суттєвим відкатом назад і великим програшем у юридично-інформацій війні України проти РФ. Навіщо це робити?”, – приєднується до обговорення адвокатка Євгенія Закревська. 

Читайте також:
Справі MH17: міжнародну слідчу групу від України очолив заступник генпрокурора Мамедов

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна