Буданов заявив про намір активізувати розвідку за лінією розведення військ на Донбасі

 

Начальник Головного управління розвідки Міноборони України полковник Кирило Буданов вважає своєю короткостроковою метою інтенсифікацію розвідки на Донбасі, а більш довгостроковою – підвищення рівня готовності розвідки, зокрема щодо “знімання і зчитування” інформації.

Про це він заявив у вівторок, 11 серпня, в інтерв’ю агентству “Інтерфакс-Україна”.

“Короткострокові цілі очевидні. Передусім це різка інтенсифікація нашої розвідки за лінією розведення військ на Донбасі. Ми маємо ретельно верифікувати й розбирати на складові будь-які прояви активності тієї сторони, щоб унеможливити або запобігти провокаціям”, – сказав Буданов.

При цьому він наголосив, що “президентський мирний план – це основа основ сьогодення”.

Серед інших завдань Буданов назвав “підвищення рівня технічної, технологічної та управлінської готовності ГУР, зокрема впровадження конкретних нових технологічних рішень у наші розвідувальні функції та передусім рішень зі знімання/зчитування інформації”.

Він також наголосив на необхідності “перебудови форматів аналітичної роботи так, щоб отримувати більш цілісні прогностичні висновки в коротші терміни”.

“Ще один напрям – розробка, по суті, в онлайн-режимі, детальних сценаріїв наших відповідей на ті чи інші зовнішні та внутрішні подразники”, – сказав начальник ГУР.

Говорячи про загрозу безпеці України, Буданов відзначив “війни нового типу, куди залучені не лише військові угруповання, а й цивільні частини, і які ідеально маскуються різними потужними пропагандистськими програмами”.

“Ми маємо вчитися виокремлювати військову складову в цих потенційних конфліктах, заздалегідь позначати її наявність і превентивно гасити можливості для початку воєнних конфліктів”, – сказав він.

Перед будь-якою країною, зазначив начальник ГУР, наразі стоять такі ризики: “глобальний світ, відкриті кордони, швидке знімання будь-якої інформації, численні осередки недружніх намірів, різке зростання технічних можливостей для ініціації тих чи інших сутичок. А все це гроші й модернізація”.

“Особливо хочу наголосити, що в деяких країн сильно виражена схильність до інтенсифікації різних гібридних дій щодо нашої країни, щоб спонукати до певного вектора розвитку. Вигідному для цих країн, а не для нас. Так от, наше завдання – заздалегідь і в повному обсязі оцінити всі військові можливості будь-якого потенційного противника”, – сказав він.

За словами Буданова, він корінний киянин, навчався в Одеському інституті Сухопутних військ.

“Після закінчення майже вся моя служба відбувалася в спецназі ГУР МОУ. З 2018-го по 2020 рік перебував на спеціальній роботі, а з середини 2020 року перейшов на роботу заступника директора департаменту у СЗР України”, – сказав він.

На прохання прокоментувати публікації низки ЗМІ про операцію, проведену в Криму в серпні 2016 року, і з якою пов’язують замах на нього у 2019 році, Буданов сказав: “Без коментарів”.

Як інформувала “Новинарня“, Кирила Буданова було призначено начальником головного управління розвідки Міністерства оборони України указом президента Володимира Зеленського від 5 серпня. На цій посаді він змінив Василя Бурбу.

10 серпня президент Зеленський представив Буданова особовому складу ГУР МО.

Буданов у 2007 році здобув освіту в Одеському інституті Сухопутних військ, а після навчання розпочав службу в спецназі ГУР Міноборони України, де обіймав різні посади. Брав участь у бойових діях на Донбасі з 2014 року і є повним кавалером ордену “За мужність”. З 2020 року служив на посаді заступника директора в Службі зовнішньої розвідки України.

Читайте також:
Нового очільника ГУР минулого року хотів підірвати російський диверсант, – ЗМІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна