Єрмак: Зеленський ініціював обговорення звільнення 22 кримських татар у розмові з Путіним

 

Президент України Володимир Зеленський в останній розмові з президентом Російської Федерації Володимиром Путіним ініціював обговорення звільнення 22 кримських татар, яких ув’язнили в анексованому РФ Криму.

Про це в п’ятницю, 7 серпня, повідомив голова офісу президента України Андрій Єрмак під час поїздки глави держави на Донеччину, передає “Радіо Свобода”.

“Також цей список вже передано російській стороні. І ми очікуємо, що це питання теж буде вирішено”, – сказав Єрмак.

Він нагадав, що Зеленський звернувся з проханням звільнити кримського татарина Руслана Сулейманова, якого незаконно утримують у Криму. Наприкінці липня тіло його трирічного сина знайшли в одній із вигрібних ям поруч із будинком.

Єрмак сподівається, що на найближчих засіданнях Тристоронньої контактної групи будуть остаточно погоджені списки на обмін.

“Ми сподіваємося, що протягом декількох тижнів зможемо говорити про конкретні дати щодо обміну”, – зазначив голова офісу президента.

Нагадаємо, перший у 2020 році обмін полоненими з ОРДЛО проходив на КПВВ “Майорськ” під Горлівкою (з “ДНР”) і на мості під Щастям (з “ЛНР”).
При цьому дотримувалися карантинні заходи: всі учасники обміну були в захисних масках, їх закликали дотримуватися необхідної соціальної дистанції.

У результаті обміну на підконтрольну Україні територію повернулися 20 громадян (з них двоє – військових).

Україна передала бойовикам “ДНР/ЛНР” загалом 14 осіб. Зокрема, сторона ОРДО отримала 10 своїх прибічників, ОРЛО – 4.

Попередній обмін утримуваними особами відбувся 29 грудня 2019 року на КПВВ “Майорське” в Донецькій області у форматі 76 на 123. Сепаратисти передали Україні 76 осіб – 12 військових і 64 цивільних.

Читайте також:
“Звільняють людей, які не мають відношення”: родичі полонених записали звернення до Зеленського

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна