У Криму знайшли мертвим 3-річного сина політв’язня Руслана Сулейманова

 

В окупованому РФ Криму після трьох днів пошуків знайшли мертвим трирічного Мусу Сулейманова — сина кримського татарина, політв’язня Руслана Сулейманова.

Про це вдень у неділю, 26 липня, повідомив так званий “міністр надзвичайних ситуацій” Криму Сергій Шахов.

“На жаль, виявлено тіло дитини 2017 р. н. без ознак життя. Ведуться слідчі дії”, — поширила слова Шахова пресслужба окупаційного “МНС”.

За офіційними даними, до організації пошукових робіт залучали 1739 людей та 46 одиниць техніки.

Смерть хлопчика підтвердили також у правозахисному русі “Кримська солідарність”.

“Ми їдемо, щоб підтримати сім’ю, і готуємося до дженази (похоронний обряд). Її проведуть завтра об 11:00 дня.
Всім терпіння, насамперед матері й батьку Муси, літнім людям у цьому домі. Для них це величезний удар. Сім’я пережила стільки горя за останній рік, що я не знаю, як зможе витримати все це маленьке людське серце”, — написала в соцмережі активістка руху “Кримська солідарність” Лутфіє Зудієва.

Як написала у фейсбуці кримськотатарська журналістка Ліля Буджурова, хлопчика знайшли мертвим у зливній ямі поруч з будинком.

Перед тим Буджурова повідомляла, що до будинку Сулейманових приїхала машина, щоб викачати зливну яму. Потім почулися крики і всіх одразу попросили відійти, а місце навколо ями огородили сигнальною стрічкою.

Трирічний Муса Сулейманов зник близько 18:00 24 липня в селі Строганівка під Сімферополем, коли грався в пісочниці. Він — син кримськотатарського громадянського журналіста, політв’язня Руслана Сулейманова, який є фігурантом так званої “другої сімферопольської справи Хізб ут-Тахрір”.
Мати Муси стверджувала, що залишила його “буквально на 15 хвилин разом зі старшою сестрою”.

Пошуки Муси. Фото: Кримська солідарність

До пошуків Муси долучилася окупаційні силові органи й служби Криму, а також благодійні організації та сотні кримських татар і інших небайдужих. За даними громадського правозахисного об’єднання “Кримська солідарність”, у пошуках Муси в ніч на 25 липня взяли участь до п’яти тисяч людей, які обстежували місцевість у радіусі 5 кілометрів від Строганівки. Волонтери поширили в районі тисячі листівок-орієнтувань для пошуку хлопчика, застосовували квадрокоптери і тепловізори.

Так зване “управління слідчого комітету Росії у справах Криму й Севастополя” порушило кримінальну справу за фактом зникнення Муси. Підконтрольна РФ “прокуратура Криму” порушила також  справу щодо можливого вбивства хлопчика та заявляла, що “діям батьків буде надано оцінку”.

Голова Меджлісу Рефат Чубаров назвав це повідомлення окупаційної влади цинічним, зауваживши, що саме через її дії батько Муси — Руслан Сулейманов — перебуває в Сімферопольському слідчому ізоляторі.

“Хізб ут-Тахрір” — міжнародна ісламська організація, яка вільно діє в країнах Європи, в США та є дозволеною в Україні. Однак Росія вважає її “екстремістською” і переслідує її членів.
Російський правозахисний центр “Меморіал” визнав політв’язнями 24 ув’язнених фігурантів “справи Хізб ут-Тахрір” і вимагає звільнити їх.

Читайте також:
Півострів, що бореться. Лутфіє Зудієва – про “Кримську солідарність” та журналістику опору

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна