Мін’юст США звинуватив Коломойського і Боголюбова в крадіжці й відмиванні мільярдів “Приватбанку”

 

Міністерство юстиції США у четвер, 6 серпня, звинуватило українського олігарха Ігоря Коломойського в розкраданні мільярдів доларів із “Приватбанку”, який раніше йому належав, а також у подальшому використанні величезної кількості компаній для відмивання цих грошей в Сполучених Штатах і в усьому світі.

Про це повідомляє The Washigton Post.

Американський мін’юст стверджує, що Коломойський та його бізнес-партнер Геннадій Боголюбов вкрали у “Приватбанку” такі суми, що після націоналізації Нацбанк України був вимушений влити в нього кошти в еквіваленті $5,5 мільярда для запобігання банкрутству й економічній кризі в країні.

У міністерстві заявляють, що Коломойський і Боголюбов використовували “Приватбанк” як особисту платформу для побудови бізнес-імперії в США, переміщуючи отримані кошти через широку мережу компаній, щоб “ретельно замаскувати їх природу, джерела, право власності”.

Серед придбань двох олігархів у США були понад 5 мільйонів квадратних футів комерційної нерухомості в Огайо, металургійні заводи в штатах Кентуккі, Західна Вірджинія та Мічиган, завод з виробництва мобільних телефонів в Іллінойсі, а також комерційна нерухомість у Техасі. Також ішлося про близько 19,5 акрів офісного парку в Далласі та будівлю PNC Plaza у Луїсвіллі.

Адвокат Коломойського Майкл Салліван заявив, що його клієнт категорично відкидає ці звинувачення. Адвокат Боголюбова на прохання видання про коментар не відреагував.

Заява міністерства юстиції, що не є кримінальним обвинуваченням, схожа на звинувачення в цивільному позові, поданому “Приватбанком” проти Коломойського і Боголюбова в суді штату Делавер.

The Washigton Post зауважує, що “Коломойський, один із найбагатших людей України, має зв’язки з президентом України Володимиром Зеленським і зіграв певну роль у подіях, що призвели до спроб імпічменту президента Трампа минулого року”.

Коломойський також давно пов’язаний з кримінальним розслідуванням адвокатської контори США в Клівленді щодо можливого відмивання грошей. У рамках цієї справи ФБР здійснило рейд на офіс групи Optima Management Group в центрі Клівленда у вівторок, а також на інший офіс Optima в будівлі Південно-Східного фінансового центру в Маямі.

У судових документах у четвер Міністерство юстиції стверджувало, що двоє ділових партнерів Коломойського та Боголюбова – Мордехай Корф і Уріель Лабер – допомогли придбати й управляти власністю олігархів у США, яка часто має назви, певною мірою пов’язаною з “Оптімою”.

Optima Ventures в якийсь момент стала найбільшим власником комерційної нерухомості в Клівленді, використовуючи вкрадені у “Приватбанку” кошти для купівлі основних офісних будівель у центрі міста і готелю, стверджують у мін’юсті США. Йдеться, зокрема, про чотири хмарочоси в центрі Клівленда.

Понад рік федеральні агенти відстежували мільйони доларів, відправлені у США від компаній Коломойського та Боголюбова в період приблизно 2008-2013 років.

У зв’язку з розслідуванням федеральні агенти неодноразово приїжджали в Україну, зокрема в лютому 2020 року зустрічалися з генпрокурором (на той час – Русланом Рябошапкою) і слідчими з НАБУ, щоб обговорити справу проти олігарха.

Читайте також:
Коломойський заявив, що незабаром поверне собі “Приватбанк”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна