За день до “великого перемир’я” Зеленський провів переговори з Путіним

 

Президент України Володимир Зеленський напередодні початку “великого перемир’я” на Донбасі провів телефонну розмову з президентом Російської Федерації Володимиром Путіним.

Про це в неділю, 26 липня, повідомляє пресслужба Банкової.

Зазначається, що було обговорено виконання домовленостей, досягнутих під час нормандського саміту 9 грудня 2019 року в Парижі.

“Володимир Зеленський порушив питання безпеки на Донбасі. Співрозмовники привітали досягнення домовленості щодо повного та всеосяжного режиму припинення вогню на Донбасі, яке починається з 00:01 27 липня 2020 року, президент Російської Федерації підтримав цю домовленість. Лідери погодилися з необхідністю термінової реалізації додаткових заходів з підтримки режиму припинення вогню на Донбасі”, – переповідають в офісі президента України.

Ідеться також про те, що президенти двох країн обговорили “деталі взаємодії в частині розмінування, розведення сил і засобів та відкриття нових КПВВ на лінії дотику, діяльності СММ ОБСЄ, а також забезпечення доступу Міжнародного комітету Червоного Хреста до утримуваних осіб”.

Крім іншого, Володимир Зеленський порушив питання звільнення кримського татарина Руслана Сулейманова у зв’язку з трагічною загибеллю його трирічного сина.

“Президент України особливо наголосив на необхідності подальших практичних кроків у питанні звільнення утримуваних українських громадян, які перебувають на тимчасово окупованих територіях Донбасу та Криму, а також у Російській Федерації”, – інформує ОП.

У пресрелізі вказано, що сторони також обговорили закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей, який перебуває на розгляді у політичній підгрупі ТКГ, та закон про децентралізацію, який передбачає зміни в Конституцію України.
Як відомо, на цьому наполягає російська сторона.

“Було акцентовано увагу на необхідності успішної реалізації домовленостей, досягнутих чотирма лідерами в Парижі, у контексті важливості проведення наступного саміту “нормандської четвірки” в Берліні”, – сказано в повідомленні.

У свою чергу пресслужба Кремля про цю розмову повідомила таке: “Детально обговорено різні аспекти врегулювання внутрішньоукраїнської кризи. Констатовано необхідність підвищення ефективності переговорних зусиль у рамках мінської Контактної групи. Дано позитивну оцінку узгодженню на засіданні групи 22 липня додаткових заходів щодо припинення вогню, які набувають чинності з 27 липня. Акцентовано важливість безумовного дотримання цих домовленостей учасниками конфлікту”.

Пресслужба Путіна також зазначає, що з російської сторони в розмові “підкреслено пріоритетність реалізації рішень”, ухвалених лідерами нормандського формату, зокрема за підсумками Паризького саміту в грудні 2019 року.

У Кремлі повідомляють, що Путін “охарактеризував ухвалену 15 липня Верховною Радою постанову про проведення місцевих виборів у 2020 році (без ОРДЛО) як таку, що суперечить Мінським домовленостям і ставить під загрозу перспективи врегулювання”.

“Крім того, висловлено серйозне занепокоєння у зв’язку з недавніми заявами високопоставлених офіційних осіб України про неприйнятність низки «Комплексу заходів» і необхідність його перегляду”, – зазначає пресслужба Путіна.

“Президент Росії особливо відзначив, що ще раз озвучена Володимиром Зеленським під час нинішньої телефонної розмови позиція про безальтернативність мінських домовленостей має знайти своє підтвердження в реальних діях київської влади”, – додали в Кремлі.

Читайте також:
Напередодні “великого перемир’я”: на ВОПи прислали офіцерів-наглядачів, кулемети не забирають

Як інформувала “Новинарня“, 22 липня Тристороння контактна група (Україна, Росія, ОБСЄ) на відеоконференції досягнула домовленостей “стосовно додаткових заходів щодо посилення режиму припинення вогню”.
Офіс президента України назвав ці домовленості “проривом”.

“Всеосяжне, стійке та безстрокове перемир’я” має початися з 00:01 (за київським часом) 27 липня 2020 року, виконуватися керівництвом Збройних сил України та керівництвом збройних формувань ОРДЛО “на весь період до повного всеосяжного врегулювання конфлікту”.

За словами посла ОБСЄ в Тристоронній контактній групі Гайді Грау, ці заходи передбачають:

  • заборону на наступальні та розвідувально-диверсійні дії, а також заборону на використання будь-яких видів літальних апаратів сторін;
  • заборону на застосування вогню, включно зі снайперським;
  • заборону на розміщення важкого озброєння в населених пунктах та їхніх околицях, насамперед на об’єктах цивільної інфраструктури, зокрема школах, дитячих садках, лікарнях і приміщеннях, відкритих для громадськості;
  • ефективне застосування дисциплінарних заходів за порушення режиму припинення вогню і повідомлення про них координатору ТКГ, який повідомляє про це всім її учасникам;
  • створення і задіяння координаційного механізму щодо реагування на порушення режиму припинення вогню за сприяння СЦКК у нинішньому складі;
  • вогонь у відповідь у разі наступальних дій допускається лише в тому разі, якщо його відкрито за наказом відповідного керівництва Збройних сил України та керівництва збройних формувань ОРДЛО після безуспішної спроби використати вищезгаданий координаційний механізм. Про видання таких наказів буде повідомлено ТКГ;
  • вищезгадані заходи не можуть бути повністю або частково дезавуйовані жодними іншими наказами, зокрема секретними.

“Під наступальними діями слід розуміти будь-які спроби змінити позиційне розміщення військ, яке склалося на момент прийняття цієї заяви, включно з додатковим інженерним облаштуванням позицій, та/або будь-яке просування чи переміщення озброєних осіб у бік противника, зокрема з метою здійснення розвідувальних або диверсійних дій”, – заявляла Грау.

Також командування ЗСУ та НЗФ ОРДЛО має публічно заявити про видання наказів з перерахуванням усіх зазначених заходів і підтвердити, що ці накази про припинення вогню відповідають цим заходам.

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ сприятиме і надаватиме підтримку сторонам у виконанні цих заходів, погоджених ними, без шкоди встановленим процедурам інформування або будь-яким іншим аспектам повного виконання положень мандата місії.

Президент Володимир Зеленський закликав усіх лідерів країн “нормандського формату” зафіксувати цю угоду про припинення вогню.

За день до “перемир’я” окупанти продовжують обстріли з важкого озброєння та інші злочинні дії на українській території.

Читайте також:
Угода про “припинення вогню” на Донбасі може стати прикриттям для “принуждения к миру”, – Гончар

“Це не позбавить нас можливості самозахисту”: ОСи прокоментували підготовку до “великого перемир’я”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна